Logo deschakelbarendrecht.nl
Florian

Column Florian: Nieuws gierig

Waar haal jij je nieuws vandaan? Een dorpsomroeper kennen we niet meer, het beroep van de postbode Pietje Puk bestaat meer uit het bezorgen van pakketjes en belastingbrieven, dan kranten en tijdschriften. En om twaalf uur 's middags naar het nieuws op de radio luisteren komt ook nog maar zelden voor. Dus die vraag is helemaal zo raar nog niet.

Al scrollend over jouw Facebook of Instagram 'feed' kom je, naast alle gezellige vakantiefoto's van vrienden, hier en daar ook een nieuwsbericht tegen. En Facebook en Instagram weten welke artikelen ze wel of niet op jouw 'feed' moeten zetten, om de kans te verhogen dat je artikelen leest.

Ho! Even terug: sociale media, met behulp van algoritmes, bepalen dus welke artikelen jij wel of niet ziet?! Als jij dus minder geïnteresseerd bent in natuurrampen en meer in voetbal, dan zal je dus wel een artikel vinden op jouw feed over voetbal en niet over natuurrampen?! Of denk je dat ik overdrijf? Ik daag je uit om het zelf te proberen. Volg een maand lang iedere dag nieuws rond een bepaald thema. Je zal merken dat aan het eind van de maand jouw 'feed' vol staat met artikelen die met dat thema te maken hebben.

Algoritmes is iets wat je misschien wel bekend in de oren klinkt, maar waar je, net als ik, geen idee van hebt hoe het werkt. Vergelijk het voor nu even met een recept voor koken; Facebook bepaalt dus aan de hand van jouw gedrag met welke ingrediënten (artikelen/foto's) ze jouw gerecht (feed) gaan maken.

De uitdrukking 'leven in een bubbel' is je vast niet ontgaan en het gaat in dit geval zeker op. Als de sociale media aan de hand van jouw gedrag bepalen welke artikelen jij te zien krijgt, kom je een heleboel nieuws niet tegen.

Bij deze daarom de oproep: wees nieuws gierig! Sla bijvoorbeeld De Schakel eens iedere donderdagavond open en kijk wat er in Barendrecht en omstreken gebeurd. Luister naar leuke en leerzame programma's op bijvoorbeeld Exxact Barendrecht. En als je dan toch artikelen langs ziet komen op jouw 'feed': lees ze dan vooral kritisch!

Florian

Meer berichten