Afbeelding

Kwartet Messiaen in Dorpskerk

zaterdag 4 mei 2019 21:00

Na de bijeenkomst in de Dorpskerk en de kranslegging bij het Verzetsmonument op 4 mei, wordt in de Dorpskerk van 21 tot 22 uur het 'Quatuor pour la fin du temps' (kwartet voor het eind van de tijd) van componist Olivier Messiaen (1908-1992) uitgevoerd.

Het werk werd geschreven tijdens diens krijgsgevangenschap in Görlitz in 1940/1941. Het Quatuor is geschreven voor de bezetting piano, viool, cello en klarinet. Deze ongebruikelijke samenstelling is gevolg van het feit dat Messiaen dit werk componeerde voor drie medegevangenen en zichzelf. Onder uiterst primitieve omstandigheden vond de première in het kamp plaats op 15 januari 1941.

De uitvoering ligt in handen van vier studenten aan het Rotterdams Conservatorium, die zich allen voorbereiden op hun master. Werkgroep Vorming en Toerusting van Protestantse Gemeente Barendrecht is ervan overtuigd dat de uitvoering een passende aanvulling is op de Dodenherdenking. Aan de uitgang wordt van bezoekers een gift gevraagd. Nadere informatie bij Hans van Gelder via kjvangelder@outlook.com.

In samenhang met dit concert organiseert de werkgroep op de woensdagavonden 1 en 8 mei in de Dorpskerk presentaties over het bijbelboek Openbaring van Johannes. Tijdens deze avonden worden niet alleen de acht delen van het kwartet beluisterd en toegelicht, maar staan deelnemers ook stil bij de taal van dit bijbelboek (door Maarten Ouwens) en de kunstzinnige verbeelding ervan door de eeuwen heen (door Coby de Vries). Beide avonden beginnen om 20 uur. De toegang is gratis.