Afbeelding

Filmavond 'Jagten'

dinsdag 7 mei 2019 19:30

BARENDRECHT - In De Ontmoetingsruimte van de Dorpskerk wordt dinsdag 7 mei de film 'Jagten' vertoond. In deze film draait alles om vermeend seksueel misbruik. Tegelijkertijd is in deze film dit vermeende misbruik eigenlijk bijzaak.

De film brengt een hechte gemeenschap in beeld. En dan ineens blijkt die gemeenschap een veelkoppig monster. De meesten blijken overigens aardige, vooral goedbedoelende mensen. En toch voltrekt zich een drama. Het begint allemaal heel vredig. Hoofdpersoon Lucas (gespeeld door Mads Mikkelsen) wordt door zijn omgeving warm opgevangen. Hij is pas gescheiden en moet een nieuw leven opbouwen. Met de mannen van het dorp gaat hij jagen. Hij krijgt een nieuwe baan als leerkracht. En dan wordt hij ineens verdacht van misbruik. Wat volgt is een nachtmerrie; een sociaal drama, waarin de aanvankelijk begrijpelijke bezorgdheid omslaat in een agressieve heksenjacht.

Het gaat de Deense regisseur Thomas Vinterberg niet om het analyseren en ontleden van mechanismen in en achter deze massahysterie. Hij wil laten zien hoe het broze nieuwe leven van de hoofdpersoon stukje bij beetje door zijn omgeving kapot wordt gemaakt.

Niet voor niets werd de film meermalen bekroond. De film begint om 19.30 uur en wordt kort ingeleid door Cees Romkes. Vanaf 19.15 uur is er gelegenheid om een kop koffie te drinken. Na afloop is er gelegenheid na te praten bij een glaasje wijn of fris.