William (Willem) Vat
Logo deschakelbarendrecht.nl

William (Willem) Vat

Waar kennen we jou van?
Ik ben een geboren Barendrechter. In 1978 begon ik met kapsalon Willem Vat aan de Lindehoevelaan. In 2008 verkocht ik de zaak aan Cosmo Hairstyling en in 2015 kocht ik de zaak weer terug. Omdat ik de naam Willem Vat niet meer mocht gebruiken in verband met de verkoopcontracten in 2008, heb ik mijn artiestennaam gebruikt: Kapsalon William Vat. En daarnaast zit Puur|Beauty in het pand. Ik presenteer een radioprogramma bij Exxact Barendrecht, 'William in gesprek met…' en ik ben jarenlang lid geweest van BVV en ben nu lid van TVB. Mensen kennen mij misschien ook van de band 'Try Out', waarmee we optraden op het Doormanplein tijdens Koninginnedag en het Bevrijdingsfestival.

Wilde je altijd al kapper worden?
Eigenlijk wilde ik voetballer worden. (Lachend) Toen dat niet lukte, werd ik kapper. Ik vind het nog steeds leuk om te doen. In 1999 werden we beste kapsalon van Nederland. Hier was een jaar onderzoek naar gedaan door middel van onder andere mystery shoppers.

Hoe is jouw gezinssituatie?
Ik heb twee dochters van 38 en 36 jaar. En ben opa van driekleindochters. Zij zijn acht, vijf en twee jaar.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Voetballen in de Oranjetuin. Ik heb een tijdje in de Oranjewijk gewoond en heb er vier jaar het Rotterdams Dagblad bezorgd. Ik ken de wijk als mijn broekzak.

Waar word je gelukkig van?
Als ik andere mensen blij kan maken. Ik ben meer een gever dan een nemer. Vroeger bestelde ik met kerst tien extra kerstpakketten om uit te delen aan mensen die het minder hadden. Dan stond ik zelf met tranen in mijn ogen. Ook vind ik het fijn om uitjes voor de tennis te regelen en ik vond het optreden met de band ook zo leuk.

Waar ben je verdrietig om geweest?
Mijn vader overleed toen hij 48 jaar was. Ik was negentien en mijn broertje acht jaar. Een heel nare periode. In december moest ik zelf onder het mes; een openhartoperatie. Ik bleek dezelfde problemen als mijn vader te hebben. Gelukkig hebben ze het op tijd ontdekt. De operatie was heel spannend. De muziek voor de begrafenis had ik al uitgezocht, maar alles is goed gegaan en ik voel me goed.

Welke toekomstdromen heb je nog?
Ik zou salon Willem Vat en Puur|Beauty nog meer op de kaart willen zetten in de regio. Ik vind zelf dat er teveel kapsalons zijn in Barendrecht. De teller staat op vijftig. Dus als salon moet je je hier profileren. Daarnaast heb ik een internationale website ontwikkelt samen met IBM en KPN, die in 49 talen vertaalt is. We zijn zelfs met het team bij John de Mol geweest om te zien of zij aandeelhouders willen worden om het internationaal in de markt te zetten. Ik hoop dat het een succes wordt.

Hoe zouden je vrienden jou omschrijven?
Te enthousiast met teveel ideeën. Maar ik wil ook even kwijt dat ik in 2008, na de verkoop van de salon, een moeilijke tijd heb gehad zonder inkomsten en geen werk kon vinden omdat ik vaak als té oud werd bestempeld. Toen stonden vrienden en familie voor me klaar. Daar ben ik hen tot de dag van vandaag dankbaar voor.

Hoe sta je 's morgens op?
Meestal goedgehumeurd rond half zeven. Koffie en een ontbijtje en dan kijk ik naar het journaal voordat ik naar de salon ga.

Welke verleiding kan je niet weerstaan?
Ik ben gek op Kwekkeboom kroketten en bitterballen van Van Dobben. Ook een frietje is een grote verleiding.

Waar kijk je naar op televisie?

De Wereld Draait Door, journaal, The Voice of Holland, voetbal en Pauw.

Wat zijn je angsten?
Angst is een slechte raadgever. Ik lees nu een boek over de wet van de aantrekkingskracht en daar hoort geen angst bij. Maar er is altijd angst dat er iets zal gebeuren met de kinderen of kleinkinderen.

Wat vind je stom?
Vooroordelen zonder dat je het verhaal kent. Ik heb daar veel last van gehad. Als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, kan je dus ook 'gemaaid' worden.

Wat heb je geleerd van je moeder?
Mijn moeder is 86 jaar en een opgeruimde vrouw. Ik heb dat van haar overgenomen, net als haar nette ijdelheid.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?
Vroeger was ik gestructureerder en ambitieuzer. Nu ben ik soms te makkelijk, maar dat zal wel met de leeftijd te maken hebben.

Wie heb je voor het laatst gebeld?

Vriend Johan. We hadden het over het boek dat ik aan het lezen ben.

Wat is je favoriete quote?
Gelukzaligheid is allemaal maar wezenlijk als het gedeeld wordt.

Wil je nog iets toevoegen?
Aan al de lezers: Kom eens langs bij Salon William Vat en Puur|Beauty. Daar word je blij als je in de spiegel kijkt en het is er altijd feest.

Ook iemand opgeven? Mail naar astrid@baruitgeverij.nl.

Meer berichten