Logo deschakelbarendrecht.nl
Florian

Column Florian: Mondialisering… een mond vol

Gekscherend zeggen oudere mensen wel eens: ,,Al die schoolreisjes naar het buitenland… wij moesten het vroeger doen met een uitje naar het strand of de dierentuin gewoon in Nederland." Waar je vroeger genoeg had aan het nieuws uit het dorp, ben je nu vaak op de hoogte van alles wat er in de wereld speelt. Oftewel: met 'mondialisering' ligt de wereld aan je voeten.

Alles lijkt ook dichterbij dan vroeger: binnen vijf uur zit je in Parijs, acht uur in het vliegtuig en je stapt uit in Canada en voor de echte wereldreiziger is een dagje vliegen naar Australië vast geen enkel probleem.

Door het vele reizen over de hele wereld lijkt het soms wel of er geen grenzen meer zijn. Behalve de douanepoortjes op de vliegvelden dan… Maar ook het bellen, e-mailen, WhatsAppen gaat de hele wereld over, waardoor internationaal handelen ook een stuk makkelijker wordt. Dat zorgt ook voor uitdagingen, zoals het maken van goede en betrouwbare afspraken.

Op 23 mei mogen we stemmen voor de Europese Verkiezingen. En nee, (ook) ik ben geen fan van de Europese Unie. Waarom niet? Omdat sommige beslissingen best door onze goedbetaalde mensen in Den Haag kunnen worden gemaakt, in plaats van in Brussel.

Maar… samenwerken met elkaar is echt zo'n gek idee nog niet. We zijn ten slotte niet alleen op de wereld. Met elkaar sta je in ieder geval sterk tegenover grote landen, die hun macht graag willen uitbreiden. China is daarbij te noemen als levend voorbeeld. Door grote geldleningen zijn heel veel landen afhankelijk van China.

Als je nu denkt: Florian, wat is dit een serieuze column, dan klopt dat. Ik hoop namelijk dat iedere jongere en oudere in Nederland z'n stem oppakt. Als je het recht hebt, waarom zou je er dan geen gebruik van maken?!

Want kan je niet Barendrechter, Nederlander, Europeaan en wereldburger tegelijk zijn? Met mondialisering mogen grenzen en onderscheid misschien wegvallen, maar volgens mij kan je je juíst onderscheiden door je stem te laten horen. Die is tenslotte uniek. Op naar de stembus!

Meer berichten