<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221964&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelbarendrecht.nl
Melvin

COLUMN: Asociaal

In 2015 werd het nieuwe leenstelstel voor studenten ingevoerd. In plaats van een basisbeurs van 270 euro krijgen studenten nu de mogelijkheid om geld voor hun studie en levensonderhoud te lenen bij de overheid. Dit 'sociale' leenstelsel werd door een grote meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen, maar inmiddels wordt het van alle kanten aangevallen.

Vier jaar gelden gold voor veel partijen dat het oude leenstelstel onhoudbaar werd. Het kostte de overheid elk jaar miljoenen en vooral de rijken profiteerden ervan, aangezien over het algemeen kinderen van welgestelde ouders gaan studeren. Daarom moest het op de schop: minder uitgaven voor de overheid en schulden voor iedereen.

Nu kan ik voor het huidige stelsel nog wel begrip opbrengen. Je betaalt geen rente, je krijgt 35 jaar om de lening af te betalen, voor armere studenten is er nog een aanvullende beurs, het collegegeld is in het eerste jaar gehalveerd en je krijgt geen BKR-registratie.

Maar toen kwam een aantal maanden geleden plotseling de aap uit de mouw: het Bureau Krediet Registratie besloot lekker om iedereen toch te registeren (blijkbaar stond nergens dat dat niet mocht, dus de belofte van de regering werd bij het oud vuil gezet) en de minister van onderwijs wil de rente verhogen. Daar zit ik dan, als beginnend student en wetend dat de gemiddelde studieschuld 21 duizend euro is en daar nog vijfduizend euro rente bovenop komt. Een eigen huis kopen zit er dus tot 2050 niet in.

Gelukkig zijn verschillende studentenorganisaties een petitie gestart om de renteverhoging op studieleningen te stoppen. De Eerste Kamer stemt hier volgende week dinsdag over. Op dit moment ziet het er naar uit dat het voorstel met één stem verschil zal worden aangenomen of verworpen, dus ik hoop maar op het beste.

De redenatie van de regering om de rente te verhogen kan ik eerlijk gezegd ook niet helemaal volgen. Ze gingen in 2015 van het gratis uitdelen van geld naar het laten lenen van geld, wat betekent dat ze het dus gewoon terugkrijgen. Maar nu willen ze er ook nog eens rente over hebben. Het sociale leenstelsel balanceert dus op de rand van een asociale afgrond.

Melvin


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221964&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221965&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537354&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>