Logo deschakelbarendrecht.nl
Florian

Column Florian: Heer in het verkeer

Het grijze 'racemonster' door het verkeer heen loodsen; het is soms een hele uitdaging. Sinds ook ik mijn roze pasje heb, ben ik geregeld op het Nederlandse wegennet te vinden. En het woord 'racemonster' impliceert niet dat ik ook daadwerkelijk alle snelheidslimieten breek.

Het moment dat je je eerste prent krijgt, vergeet je niet snel. De zeven kilometers die ik te hard had gereden, hebben dan ineens een kostenplaatje. Het gaf toch wel de bevestiging van het spreekwoord 'haastige spoed is zelden goed'. Vaak denk je dat je wel enigszins aan de snelheid hebt gehouden, maar als die wit-paarse envelop dan door de brievenbus valt, ben je daar ineens een stuk minder zeker van. En of je nu door rood licht bent gereden (240 euro) of je bent geflitst met twintig kilometer te hard (200 euro) het is gewoon zuur om een geldbedrag over te maken en er niets voor terug te krijgen.

Opvallend vind ik soms de stuurmanskunsten van sommige automobilisten. Echt fascinerend om te zien hoe vakkundig mensen soms hun irritatie kunnen botvieren op medeweggebruikers. Van bumperkleven tot S.O.S.-seinen met de koplampen. Ook claxonneren is een veelvoorkomend ritueel. Zodra er ruimte is om de ander voorbij te stuiven, wordt het gaspedaal volop ingetrapt.

Is het de bestuurder van een roze auto die probeert je te imponeren? Dan mag je weleens gaan uitkijken, want uit een onderzoekje uit 2018 bleek dat bestuurders van zo'n kleur auto de meeste ongelukken veroorzaken. Ook als je bruine, crème, zwarte en grijze auto's in je achteruitkijkspiegel ziet, dan zou ik plaats maken. Conclusies die te maken hebben met de kleur van de auto, mag je verder zelf trekken…

Kijk, ik weet dat mensen soms wat minder vlot rijden in het verkeer, maar mijn oproep zou zijn om wat meer van elkaar te pikken in het verkeer. Een keer voorrang geven aan een voetganger die niet op het zebrapad oversteekt, daar word je toch niet minder van? Of moeder zwaan rustig laten oversteken met haar kroost? Wees eens wat meer een heer (of dame) in het verkeer!

Florian

Meer berichten