Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Barendrechtste brouwers brouwen Vaan Speciaalbieren

Algemeen

BARENDRECHT – Net als zovelen zijn Michael Meijer (52) en Willem Fransen (69) niet vies van een biertje. Het was dan ook met een goed glas Belgisch bier in de hand dat de twee vrienden tijdens een verjaardag op het idee kwamen een eigen bier te gaan brouwen.
We spreken over 2017. Michael had net zijn zaak in aluminium puien verkocht en Willem, die bij hem in dienst was, had daardoor ook tijd over. De twee voegden de daad bij het woord. Ze kochten het boek Bierbrouwen voor Dummies, struinden internet af naar de werkwijze en recepten en gingen aan de slag.

Michael: ,,De bedrijfsruimte waar De Vaanbrouwers nu gevestigd is, was al in mijn bezit. We konden daar dus lekker experimenteren. We zijn begonnen met een kleine ketel van vijftig liter. Dat is ook precies de hoeveelheid die je wettelijk mag brouwen voor eigen gebruik. Om het proces goed te laten verlopen, is hygiëne uiterst belangrijk. We hebben dus een deel van de ruimte afgeschermd waar we volledig hygiënisch werken. We hadden toen echt nog niet het idee het bier ooit te gaan verkopen. Ik ben wel zo dat als je iets doet, dan moet je het goed doen. En een hobby kost geld, dus we wilden er wel in investeren."

Experimenteren
,,Vervolgens is het vanuit een basisrecept experimenteren, proeven, aanpassen en weer proeven. Het eerste biertje dat we maakten was een Triple van acht procent. De smaak was goed, maar het koolzuurgehalte was niet goed en we kregen geen schuimkraag. Door er wat gist en suiker aan toe te voegen werd het al beter. Na vier maanden hadden we het voor elkaar. Het 'yesss-gevoel' was geweldig. We hadden gewoon ons eigen bier gemaakt."

,,Veel experimenteren is leuk, maar het bier moet ook opgedronken worden. Vrienden en kennissen dronken mee, maar op een bepaald moment houdt dat ook op. Toen zijn we het bier onder de naam Vaan Speciaalbieren gaan bottelen en verkopen. Daarmee waren we de eerste Barendrechtse bierbrouwerij."

Hobby
Het bleef niet bij de triple. Inmiddels bestaat het assortiment speciaalbieren uit acht soorten. Ieder woensdag zijn moeder Lia, zus Claudia, vader Ger en echtgenote van Willem Marina druk met het bottelen van het gerstenat. Alles gebeurt kleinschalig. De flesjes worden stuk voor stuk gevuld, de doppen met een eenvoudig hulpmiddel op de fles gedaan. Het etiket wordt met een eenvoudige Pritt-stift op de fles gelijmd. Zelfs de houten kistjes waar de flesjes in vervoerd worden timmert vader Ger zelf. Willem: ,,Je kan met recht spreken van een uit de hand gelopen hobby. Hoewel Michael en ik er iedere dag mee bezig zijn, is het nog steeds een hobby."
Michael: ,,Als we een evenwicht kunnen vinden tussen de hoeveelheid die we maken en de afzet die er is, dan zijn wij zeer tevreden. We hebben geen ambities om groot te worden. Het is begonnen als hobby en het blijft een hobby.''

Vaan Speciaalbieren zijn bij de volgende Barendrechtse ondernemers te verkrijgen: Boon's Supermarkt, De Wijnkelder en De Ridder wijn, bier en lekkernijen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant