Logo deschakelbarendrecht.nl

'Het leven is onrechtvaardig'

BARENDRECHT - Zomer: mensen gaan op stap! Maar er zijn ook veel thuisblijvers; vaak ouderen. Voor hen is er dan in Barendrecht niet zoveel te doen. Zeker niet als je vooral geniet van gesprekken die verder reiken dan het weer. Daar moet verandering in komen, dacht Protestantse Gemeente Barendrecht. Daarom komt er een 'zomercyclus'; gespreksavonden over onderwerpen die er echt toe doen. 

Dit keer is gekozen voor 'Het leven is onrechtvaardig'. Het thema verwijst naar het gelijknamige boek van de Oostenrijkse filosoof en cultuurwetenschapper Thomas Macho. Het boek verscheen in oktober 2017. Om deel te nemen aan de zomercyclus hoeft men het boek overigens niet gelezen te hebben.

Thomas Macho schreef zijn boek vanuit de constatering dat mensen zich soms hun leven lang afvragen waarom het leven onrechtvaardig is. Er is armoede, ongelijkheid, geweld, ziekte. Er zijn natuurrampen. Velen komen om van de honger. En uiteindelijk wacht iedereen de dood. We zien het; we weten het. Valt dit allemaal te begrijpen?

In zijn boek vraagt Thomas Macho zich eerst én voortdurend af: Wat is er nu precies onrechtvaardig?'. Maar welk antwoord de mens ook geeft, echt maakbaar wordt het leven er niet door. Die constatering kan een zekere moedeloosheid met zich brengen. En hoe voorkom je dan dat je bij de pakken neer gaat zitten?

De zomercyclus 2019 wil voor gelovigen en niet-gelovigen in gespreksvorm de aard, de ernst en de complexiteit van het probleem van 'onrechtvaardigheid' tot leven brengen. De zomercyclus begint woensdag 26 juni om 20 uur. Die avond wordt geopend met een lang en sprekend fragment uit de film 'The Railway Man' (2013; Nederlandse ondertiteling).

De data voor de twee daarop volgende avonden (of middagen) worden in overleg met de deelnemers vastgesteld. Na afloop (uiterlijk 22 uur) drinkt men samen een glas wijn of fris. Iedereen is welkom!

De inleiders en gespreksleiders zijn dominee Cees Romkes en drs. Maarten van Boekel. Voor nadere informatie: mvb34@outlook.com.

Meer berichten