Afbeelding

Frisse lucht voor scholen

Algemeen

BARENDRECHT - Een gezond binnenklimaat lijkt een stap dichterbij voor Barendrechtse scholen. Op pilotscholen obs De Driehoek en cbs De Vrijenburg zijn de klimaatkasten geïnstalleerd en operationeel. Er draait een pilot van een half jaar.

Verbetert het binnenklimaat van de scholen met dit systeem, dan wordt het ook bij andere scholen toegepast. Peter de Vries van de MR van De Driehoek: ,,Het systeem is bij ons geïnstalleerd in twee lokalen boven en twee aan de zuidkant. Door wat tegenslagen duurde het langer dan verwacht, maar het is nu helemaal operationeel.'' In november wordt er geëvalueerd met de overkoepelende onderwijsgroepen OZHW en PCPO.

Het systeem zorgt ervoor dat de lucht wordt ververst en gekoeld. Daardoor moet het CO2-gehalte lager worden. Peter: ,,We merken dat leerkrachten nog moeten leren omgaan met het systeem. Er komen binnenkort installateurs langs om te kijken waar leerkrachten tegenaan lopen en of het hen lukt het systeem goed in te regelen. De eerste bevindingen zijn goed. Een leerkracht vertelde me dat zij niet meer met hoofdpijn naar bed gaat. Ze hebben eerder moeite om het niet te koud te hebben dan niet warm. Dat lijkt me positief.''

De Driehoek luidde ruim een jaar geleden de noodklok omdat leerlingen en leerkrachten last hebben van hoofdpijn, benauwdheid, concentratieverlies en vermoeidheid door het slechte leefklimaat in het gebouw. De school is al sinds de ingebruikname van het gebouw in 2004 bezig met dit probleem. Diverse onderzoeken en tijdelijke oplossingen leverden niets op.

Peter: ,,We kijken trots terug, dat er een oplossing lijkt. We hebben er hard voor gewerkt en zijn blij dat er eindelijk schot in de zaak zit. Het was een onderwerp dat we als MR drie jaar lang nadrukkelijk op de agenda hebben gehad en absoluut de meeste inspanning heeft gekregen.''

Advertenties uit de krant