Logo deschakelbarendrecht.nl
Florian

Column Florian: Verhalen van veteranen

Soms als je militairen ziet met hun uniform en onderscheidingen, vraag ik me wel eens af welk verhaal er achter die uniformen en onderscheidingen zit. Zijn dat verhalen over mensen die voor vrijheid streden? Of verhalen over mensen die met gevaar voor eigen leven, iemand anders gered hebben?

Misschien wist je het niet, maar morgen is het Nationale Veteranendag. Een dag als eerbetoon aan Nederlandse veteranen, die belangrijk werk hebben gedaan voor de vrijheid van ons en anderen. Over de hele wereld hebben deze militairen ervoor gezorgd dat mensen weer veilig over straat kunnen en niet hoeven te vluchten.

Overigens had ik altijd de gedachte dat een veteraan een man of vrouw was, die moeilijk kon lopen en er oud uit zag. Maar elke man of vrouw die 'het Koninkrijk der Nederlanden dienden in oorlogsomstandigheden' is een veteraan. Er zijn dus ook al militairen van in de twintig jaar oud, die veteraan zijn.

Indrukwekkend is het juiste woord voor de vele verhalen van veteranen. Een man die vertelt over hoe hij ternauwernood met een tankwagen ontkomen is aan de inslag van een bom. Of een vrouw die vertelt over hoe ze kinderen moest helpen die geraakt waren door een handgranaat. En aan de andere kant ook de verhalen over vriendschap, bijvoorbeeld met de lokale bevolking of met militairen onderling. Een militair die zichzelf door middel van YouTube-filmpjes het kappersvak eigen heeft gemaakt en de haren van zijn maten knipt. Of de militair die snoepjes geeft aan een meisje dat in een dorpje in bezet gebied woont, terwijl ze elkaars taal niet spreken. Bijzonder toch?

Iets wat ik altijd mooi vind in deze verhalen, is dat ze je stil zetten bij jouw eigen vrijheid. Soms vergeten we zo makkelijk dat we hier alles kunnen, terwijl er ook gebieden in de wereld zijn waar mensen moeten vechten voor hun vrijheid. Daarom is het zo mooi dat veteranen hun verhalen blijven delen en dat we Nationale Veteranendag hebben!

Meer berichten