Afbeelding

Natuurwerkdag in het Waalbos

Algemeen

RIJSOORD - Stichting Natuurbeheer Waalbos gaat weer aan de slag in het Waalbos. Dit keer op vrijdag 26 juli. Het laatste deel van vlinder- en bijenidylle wordt dan gemaaid en het vlas geoogst. Sinus maaien is het deels maaien van de velden zodat een deel van de vegetatie aanwezig blijft voor de rupsen van de vlinders om te overleven. Bij de volgende maaibeurt zal dan het volgende deel van de vegetatie gemaaid worden. Op deze wijze zijn er altijd bloeiende kruiden aanwezig voor de vlinders en bijen.

In het Waalbos zijn vijf kleine vlasveldjes aangelegd ter herinnering aan vroegere tijden, toen Rijsoord nog een vlasdorp was. Er is vezelvlas voor linnen en olievlas voor lijnzaadolie. Planten van olievlas zijn korter en meer vertakt dan die van vezelvlas en worden verbouwd voor de zaden waar olie uit gewonnen wordt. Vezelvlas wordt geteeld om de vezel, deze planten zijn tussen 80 en 120 cm lang. Vlas wordt in de eerste helft van april gezaaid. Het bloeit in juni en wordt geoogst in de tweede helft van juli. In Rijsoord werd vroeger vezelvlas geteeld. Na de teelt wordt de plant met wortel en al uit de grond getrokken om een zo lang mogelijke vezel te behouden. Vroeger gebeurde dit met de hand en werd het vlas in schoven gezet. Dit gaf het typische beeld van de 'vlaskapelletjes'. Kleine bosjes drogend vlas. In de oude situatie werd het vlas opgeslagen in grote vlasschuren. Daarna werd het gerepeld. Bij het repelen wordt de zaadbol van de stengel verwijderd. Voor het verwijderen van de bast moet het vlas daarna geroot worden. Vroeger gebeurde dat in De Waal. Later werd het rootproces ook uitgevoerd in grote betonnen bakken met meestal een inhoud van honderd kubieke meter. In Rijsoord stonden tientallen van deze bakken. Dit proces leverde de mooiste kwaliteit linnen op. Tot in de achttiende eeuw was de vlasvezel in Europa naast wol de belangrijkste grondstof voor textiel, maar in de negentiende eeuw is hij als zodanig verdrongen door katoen.

Stichting Natuurbeheer Waalbos (SNW) is opgericht in januari 2015 en wil in samenwerking met Staatsbosbeheer middels beheer, recreatie en educatie het Waalbos tot een interessant natuurgebied te maken waar iedereen van jong tot oud in de toekomst graag naar toe zal gaan. De Stichting richt zich met name op specifiek beheer om het gebied aantrekkelijker te maken.

Alle hulp is welkom. Kennis is niet nodig. Gereedschap en handschoenen ook niet. Oude kleding is wel handig. Verzamelen om 9 uur op het parkeerterrein aan de Waalweg, gelegen achter het parkeerterrein van Ross Lovell. Er wordt tot 13 gewerkt met tussendoor een pauze voor koffie, thee of limonade. De ochtend wordt afgesloten met een broodje. Aanmelden via info@onswaalbos.nl.

Advertenties uit de krant