Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:
Melvin

Engels

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, is het logisch dat daar een andere taal wordt gesproken. Hoewel Nederlanders bekend staan om het spreken van vele talen, vallen de meeste mensen buiten Europa toch vaak terug op het oude vertrouwde Engels. Het is een beetje de standaard taal die je spreekt in het buitenland, maar tegenwoordig ook steeds vaker in Nederland.
Vooral in de grote steden is er geen ontkomen aan het Engels. Een dagje shoppen in het Nederlands is bijna niet te doen, want veel grote winkels nemen steeds vaker Engelssprekende werknemers in dienst. Dat is makkelijk voor de toeristen, maar ook voor de Nederlandse klanten. Iedereen spreekt toch wel Engels. Daarnaast domineert het Engels ook op het internet en bij veel bedrijven. Slogans (slagzinnen) zijn vaak in het Engels en veel Nederlandse woorden worden onnodig vervangen voor een Engels woord. Vaak omdat dit iets vlotter klinkt en het meer mensen aantrekt.
Ook wordt er ook vaak gezegd dat het hoger onderwijs in Nederland aan het verengelsen is. Meer en meer opleiding zijn Engelstalig, terwijl de studie eigenlijk gewoon in het Nederlands gegeven zou kunnen worden. Maar om meer internationale studenten aan te trekken wordt toch overgestapt op de universele taal. Er klinkt hierdoor steeds meer weerstand tegen deze taal, want het lijkt erop alsof hij het Nederlands langzaam vervangt. Uit onderzoek bleek laatst dat bijna tachtig procent van de Nederlands de taal het belangrijkste onderdeel van de Nederlandse identiteit vindt. Het is daarom best raar dat we steeds minder gebruik maken van onze eigen Hollandse taal. Het is wel zo dat dit verschijnsel het meest voorkomt in de grote steden. Op de Middenbaan zullen we niet zo gauw Engelssprekende kledingverkopers tegenkomen, al kan dit in de toekomst misschien veranderen. Er zijn inmiddels al hele organisaties opgestaan om het gebruik van een andere taal dan het Nederlands te bestrijden. Ook één van de grootste hits van dit moment het Facebookaccount 'onnodig Engels taalgebruik'. In ieder geval bewaar ik mijn Engels voorlopig even voor op vakantie. Al wens ik iedereen natuurlijk een very great summer toe!

Meer berichten