Afbeelding

Honderd jaar sociale woningbouw in Heerjansdam

Algemeen

HEERJANSDAM - Woningbouwvereniging Heerjansdam viert haar honderdjarig bestaan. Dit wordt onder meer gevierd met de uitgave van een prachtig jubileumboek. Het is een verzameling van verhalen en foto's die niet alleen het verhaal van de WBV Heerjansdam vertelt, maar een beeld geeft van de geschiedenis van waaldorp Heerjansdam.

Toen in 1919 bevlogen socialisten de woningbouwvereniging Heerjansdam oprichtten, beseften ze terdege wat hun doel was. De arbeiders woonden in krotten en daar moesten ze uit. Het bestuur ging voortvarend te werk en in 1922 kwamen twaalf woningen gereed. Ze staan er nog. Vier aan de Molenweg en acht aan de Julianastraat. In de loop van honderd jaar is het woningbestand gegroeid tot bijna 550 wooneenheden in 2019, met als hoogtepunt het Midden-Inn, een wooncomplex voor senioren aan de Sportlaan.

Kees Brinkman heeft over die honderdjarige geschiedenis een boek geschreven. In het rijk geïllustreerde naslagwerk komen onder meer het beleid van de rijksoverheid, de ontwikkeling van Heerjansdam, de groei van het bestand, de woningcomplexen, het wel en wee van de vereniging en gerealiseerde voorzieningen voor heel Heerjansdam langs. De opgenomen registers maken het boek toegankelijk voor genealogen en geïnteresseerden in de geschiedenis van Heerjansdam.

Donderdag 5 september om 16 uur wordt het boek gepresenteerd in Eetcafé het Dorpshuis, Dorpsplein 1. Het boek zal officieel worden uitgereikt aan Jan van der Burg en wethouder Jacqueline van Dongen. Jan van der Burg is de jongste zoon van de tweede oud-voorzitter. Hij is geboren in 1929 en woont sindsdien in het eerste complex dat in 1922 gereed kwam aan de Molenweg. Wethouder van Dongen is de eerste locoburgemeester en heeft onder meer Wonen in haar portefeuille. De presentatie is in handen van Gerben Stolk, voorzitter WBV Heerjansdam, auteur Kees Brinkman en oud-voorzitter Ab Bruggink.

Advertenties uit de krant