Logo deschakelbarendrecht.nl

Zelf schone zonnestroom opwekken

HEERJANSDAM - Op 31 juli werd de officiële opening gevierd van het zonnepark op het dak van gebouw RaJuBiBoS in Heerjansdam. Wethouder Duurzaamheid Jacqueline van Dongen en Frits Lakemeier, voorzitter van lokale energiecoöperatie Zon op Zwijndrecht openden de groene stroom-installatie symbolisch door groene gordijnen te openen.

Het zonnepark bestaat uit totaal 252 zonnepanelen en het bijzondere is dat deze panelen eigendom zijn van omwonenden die zich hebben verenigd in Coöperatie Zon op Zwijndrecht. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om zelf schone zonnestroom op te wekken, zelfs als je helemaal geen eigen dak hebt. Frits Lakemeier, voorzitter van de lokale energiecoöperatie 'Zon op Zwijndrecht': ,,Het zonnepark op het dak van RaJuBiBoS is inmiddels ons derde collectieve systeem in Zwijndrecht. Met bijna 80 leden bezitten we nu totaal 584 zonnepanelen en ons vierde project is in ontwikkeling. Dat wordt ons grootste project met ruim 700 zonnepanelen. Het komt op het dak van bedrijf EBLO Seating op bedrijventerrein De Geer. Wij hopen dat volgend jaar te openen en dan groeien we naar verwachting naar bijna 200 leden."

,,Lokale enerigecoöperaties komen sterk op in Nederland (en ook in Europa). Nederland heeft er al ruim 500. Het zijn verenigingen waarvan de leden met elkaar samenwerken om o.a. lokaal groene stroom op te wekken. Steeds meer mensen beseffen dat er meer groene stroom nodig is en willen hun steentje bijdragen. Het opwekken van je eigen groene stroom met zonnepanelen is erg populair onder inwoners. Maar niet iedereen heeft een eigen dak; het dak is niet altijd geschikt of er is te weinig ruimte op het eigen dak. In dat geval is het ook mogelijk om deel te nemen aan een lokale energiecoöperatie. Er wordt gebruik gemaakt van een stimuleringsregeling van de overheid waardoor er ook kans is op een mooie opbrengst."

Belangstellenden kunnen meer lezen in zich aanmelden op www.drechtsestromen.net/zon/zdt.

Foto: Jacqueline van Dongen en Frits Lakemeier openen de groene gordijnen en daarmee het zicht op het groene stroomsysteem.

Meer berichten