Arco van de Ree: ‘Deze verhalen zouden anders verdwijnen’. (foto: Arco van der Lee)
Arco van de Ree: ‘Deze verhalen zouden anders verdwijnen’. (foto: Arco van der Lee)

Boek vol verhalen over de Barendrechtse Brug

Algemeen

BARENDRECHT - Als kind zat Arco van de Ree graag bij de brugwachter in de 'stuurhut' van de Barendrechtse Brug. Deze zomer is het vijftig jaar geleden dat de brug werd vervangen door de Heinenoordtunnel. Een goede aanleiding voor de oud-Barendrechter om een boek te schrijven over de legendarische brug: 'Baken in het landschap'.

door Arco van der Lee

"Het boek is een beetje m'n kindje", zegt Arco van de Ree lachend. Hij deed er inderdaad negen maanden over. Maar hij is al veel langer bezig met de brug, vertelt hij.

Van de Ree doet zijn verhaal zittend op een bankje op de vroegere oprit van de brug. Een druk plekje langs de rivier. Op een zonnige ochtend staan hier heel wat mensen om naar de schepen te kijken en om nieuwtjes uit te wisselen.

"Toen ik tien jaar was ging de brug weg", herinnert Arco van de Ree zich. "Als kind ging ik vaak kijken. Bij ons in de Talmaweg woonde brugwachter Piet van der Pligt. Als hij dienst had was het vaste prik om even naar boven te gaan, naar de 'stuurhut' van de brug. Dan zat je zo'n twintig meter boven het water. Dat maakte wel indruk op je als kind."

In de loop der jaren kwam de brug vaak terloops ter sprake tijdens gesprekken of feestjes. "Volgens mij is er veel meer te doen met de herinneringen aan de brug", dacht Van de Ree. Omdat het dit jaar 50 jaar geleden is dat de Barendrechtse Brug verdween, moest het er nu echt van komen.

De Barendrechtse Brug is in de zomer van 1969 in hoog tempo gesloopt. De delen werden per ponton afgevoerd naar een sloper in Hendrik-Ido-Ambacht. "De hele brug is uiteindelijk in de hoogovens verdwenen. Op het ene stukje dat nog op de Barendrechtse oprit staat."

In 1988 schreef Peter Pot al een boek over de Barendrechtse Brug. Daarin wordt de komst van de brug en de techniek grondig behandeld. Arco van de Ree koos voor een andere aanpak. Hij verzamelde 45 verhalen van ooggetuigen, waaronder veel Barendrechters. Natuurlijk zijn daar verhalen bij over het fileleed. Maar ook een opvallende anekdote over het vetfabriekje aan de Hoeksche Waardse kant van de brug. "Als het druk was op de brug en de wind stond de goede kant uit, dan zetten ze daar de schuiven extra open. Dan stonk het lekker in de file op de brug." Van de Ree kreeg ook een anekdote binnen van iemand die schreef dat er op de brug altijd zo'n kenmerkende vetlucht hing. Daar is nu dus een verklaring voor.
"Immaterieel erfgoed", zo noemt Arco van de Ree de verhalen over de Barendrechtse Brug die hij nu heeft gebundeld. "Deze verhalen zouden anders verdwijnen", beseft hij.

Het boek 'Baken in het landschap' door Arco van de Ree telt 144 bladzijden, bevat 45 unieke verhalen en 100 foto's, waarvan 45 in kleur.

Het boek kost €19,95 en is vanaf zaterdag 7 september te koop bij de boekhandels in Barendrecht en de Hoeksche Waard of via via de website www.barendrechtsebrug.nl .

Arco van de Ree op bezoek bij en de brugwachter. (foto: Bram van de Ree)

Advertenties uit de krant