Logo deschakelbarendrecht.nl
Dirk-Jan Koornneef: 'Vanaf mijn vierde jaar reed ik al op een trekkertje.'
Dirk-Jan Koornneef: 'Vanaf mijn vierde jaar reed ik al op een trekkertje.' (Foto: )

Hovenier Dirk-Jan Koornneef: 'Mensen zeggen dat ik relaxter ben dan vroeger'

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Kunstgras aanleggen of een tuin betegelen? Kom daar niet mee aan bij hovenier Dirk-Jan Koornneef en zijn bedrijf Top Care Hoveniers. Koornneef is terug in de groen-sector waarmee hij opgroeide. En daar heeft hij zijn eigen ideeën over.

"Ik ben in een agrarische omgeving opgegroeid. Mijn vader was rozenkweker op Voorne-Putten. Hij leverde ook aan hoveniers. Vanaf mijn vierde jaar reed ik al op een trekkertje", vertelt hij. Na een opleiding aan het VWO en een studie commerciële economie aan de HES in Rotterdam werkte Dirk-Jan Koornneef twee jaar in het bedrijf van zijn vader. "Ik leerde zodoende alles over dingen als pH-waardes, mineralen, spoorelementen en bodemstructuur. Ik weet daar meer van dan de gemiddelde hovenier."

Toch wilde Koornneef het bedrijf van zijn vader niet overnemen. Hij maakte een mooie carrière in supplychain management en de logistiek. Op zijn dertigste was hij eigenaar van een eigen bedrijf in die sector. "We hadden honderd man personeel, verspreid over heel Europa", vertelt hij. "Je zit dan elke dag drie- tot vierduizend emails te lezen. Op vakantie gingen vrouw en dochters naar het zwembad. Ik zat op de hotelkamer te werken. Dat is ongezond."

Koornneef besloot het roer om te gooien. Hij nam anderhalf jaar de tijd om te relaxen. "Ik heb mensen geholpen in de tuin. Voor Staatsbosbeheer heb ik vrijwilligerswerk gedaan. 'Je snoeit veel netter dan andere hoveniers', werd er tegen me gezegd." Hij besloot verder te gaan met tuinonderhoud onder de naam Top Care Hoveniers. En daar heeft hij nog geen moment spijt van gehad.

"Het werk is gezond en eerlijk. Mensen zijn blij als je geweest bent. Het geeft me veel voldoening. Het is gewoon leuk." Koornneef merkt ook dat grote hoveniers kleine klussen niet aanpakken, omdat daar geen tijd meer voor is. Hij wil hier wel tijd voor maken. Ook is het belangrijk dat het klikt met de klant. "Want ik wil gewoon een gezellige dag hebben als ik ergens aan het werk ben."

Dirk-Jan Koornneef houdt zich bezig met tuinonderhoud, herinrichting, renovatie, aanleg en advies. Niet alleen tuinbezitters in Barendrecht weten hem te vinden. Hij heeft inmiddels ook klanten in plaatsen als Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Rotterdam.

In zijn werk wil hij de tuin zo natuurlijk mogelijk houden. "Kunstgras? Het wordt me wel gevraagd, maar ik doe dat uit principe niet. Wil je soms dat je kinderen in de zomer hun voeten verbranden? Dat spul wordt loeiheet." Wie zijn tuin wil laten betegelen kan ook niet bij hem terecht. "Van je tuin een bakoven maken? Dart doe ik absoluut niet", zegt hij resoluut. Koornneef is wel enthousiast over de trend om daken te bedekken met Sedum plantjes. Hij heeft over zulke groene daken graag advies.

Koornneef heeft het naar zijn zin in zijn nieuwe leven. "Mensen zeggen dat ik relaxter ben dan vroeger. Ik denk dat het waar is. "

Kijk voor meer informatie over Dirk-Jan Koorneef op de website
www.topcarehoveniers.nl .

Meer berichten