Afbeelding

Boek over Barendrechtse Brug gepresenteerd

Algemeen

BARENDRECHT – Arco van de Ree presenteerde zaterdagochtend zijn boek over de Barendrechtse Brug in D'Ouwe School. Hij reikte twee 'eerste' exemplaren uit. Er was een boek voor Jopie van Roosmalen, één van de mensen die haar herinneringen aan de brug heeft verteld. Het andere exemplaar was voor wethouder Tanja de Jonge.

Het is vijftig jaar geleden dat de Barendrechtse Brug werd gesloopt. Veel huidige inwoners van het dorp weten niet of nauwelijks dat er ooit een grote hefbrug over de Oude Maas lag. "Ik ben een voorbeeld van iemand die niet veel wist over de brug", vertelde wethouder Tanja de Jonge. Ze woont zelf sinds 1997 in Barendrecht.

Arco van de Ree gaf de aanwezigen in de volle zaal van D'Ouwe School een lesje over de geschiedenis van de brug. Met als wellicht meest onbekende feit, dat de brug een 'zusje' heeft. In het Vlaamse Willebroek ligt een hefbrug die veel lijkt op de Barendrechtse Brug. Volgens Van de Ree is daarvoor een mogelijke verklaring. Het hefgedeelte werd gebouwd door Werkspoor. Die had veel Belgen in dienst. Het lijkt erop dat de Belgen met hun ervaring in Barendrecht in eigen land een kopie hebben neergezet. De brug in Willebroek bestaat overigens nog steeds.

Het boek 'Baken in het landschap' geeft met herinneringen en foto's een beeld van de Barendrechtse Brug. Het telt 138 pagina's en kost 19,95 euro. In Barendrecht is het boek te koop bij de Historische Vereniging Barendrecht aan de Dorpsstraat 150a en bij The Read Shop, Middenbaan 82.

Advertenties uit de krant