Afbeelding

Vaccinatiemiddag in De Driesprong

Algemeen

BARENDRECHT - Op donderdag 19 september organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) een vaccinatiemiddag in Sporthal De Driesprong aan de Marijkesingel in Barendrecht. Er wordt geprikt van 13.00 tot 14.30 uur en van 14.45 tot 16.30 uur. Voor de DTP-, BMR-, HPV- en MenACWY-vaccinatie ontvangen de kinderen en jongeren per post van het RIVM een uitnodigingsbrief.

DTP en BMR
De 9-jarige kinderen krijgen tijdens deze vaccinatiemiddag de prik tegen difterie, tetanus, polio (DTP) en bof, mazelen en rodehond (BMR). Deze vaccinaties zijn de laatsten van een serie die is gestart op babyleeftijd. De eerdere prikken kregen de kinderen tijdens de bezoeken aan het consultatiebureau, dat onderdeel is van het CJG.

HPV
Meisjes die dit jaar 13 worden en meiden geboren in 2002 en 2003 die nog geen HPV-vaccinatie hebben ontvangen, krijgen deze middag de vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan onder andere baarmoederhalskanker veroorzaken. De twee HPV-varianten waartegen gevaccineerd wordt veroorzaken zo'n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Hiertegen kunnen meisjes zich laten inenten.
Er zijn twee prikken nodig om voldoende bescherming te krijgen. Omdat het vaccin niet tegen alle typen baarmoederhalskanker beschermt, blijft het belangrijk dat de meisjes zich later laten controleren, bijvoorbeeld door het uitstrijkje van het bevolkingsonderzoek.

Meningokokkenziekte
Alle jongeren die zijn geboren in 2003 en 2005 en tussen mei 2004 en eind december 2004, en die de prik tegen de meningokokkenziekte (typen A, C, W en Y) nog niet hebben gehaald, ontvangen alsnog een uitnodiging om de vaccinatie te halen.
De meningokokkenziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging en zelfs overlijden. Veelal komt dit voor bij gezonde jongeren. Het aantal ziektegevallen neemt de afgelopen jaren hard toe, voornamelijk door toedoen van het type W. Ook al is momenteel de kans om ziek te worden door de meningokokken W nog heel gering, is het vaccineren van deze groep jongeren belangrijk om verdere toename in de nabije toekomst te voorkomen.

Vragen
Kijk op de website eenprikzogepiept.nl voor meer informatie over vaccineren, het Rijksvaccinatieprogramma en de 12 infectieziekten waartegen wordt gevaccineerd. Ook vindt u er een overzicht van alle vaccinatiedagen. Stelt u liever uw vraag aan een van onze professionals? Dan kan dat op de manier die u prettig vindt; telefonisch, via WhatsApp, chat, sociale media of een consult.

De vaccinaties zijn gratis.

Advertenties uit de krant