Cardioloog Mireille Emans- Ikazia Ziekenhuis Rotterdam. (foto: Wim Boon / Ikazia)
Cardioloog Mireille Emans- Ikazia Ziekenhuis Rotterdam. (foto: Wim Boon / Ikazia)

Ikazia zet draadloze minisensor in voor telemonitoring patiënten met ernstig hartfalen

Algemeen

REGIO - in Nederland worden jaarlijks ongeveer 29000 patiënten in een ziekenhuis opgenomen van wie en er ongeveer 7000 overlijden aan de gevolgen van hartfalen. Door patiënten met ernstig hartfalen via een geïmplanteerde minisensor op afstand te monitoren en waar nodig preventief in te grijpen, hopen de cardiologen in het Ikazia Ziekenhuis verergering van hartfalen en ziekenhuisopname te voorkomen. Inmiddels zijn bij alle patiënten die mee doen aan het onderzoek van het Rotterdamse ziekenhuis de draadloze minisensoren in de longslagaders geplaatst. De sensoren, ook wel CardioMEMS genoemd, zijn geplaatst in het kader van de Monitor HF studie.   

De cardioMEMS sensoren meten de druk in de longslagaders. De patiënt voelt zelf verder niks van de metingen. De verzamelde gegevens worden vanuit huis via een beveiligde verbinding naar de cardioloog in het ziekenhuis gestuurd. "Uit eerder onderzoek blijkt dat de druk in de longslagaders al stijgt voordat patiënten daadwerkelijk klachten krijgen," vertelt dr. Mireille Emans, cardioloog in het Ikazia Ziekenhuis. "Door tijdig in te grijpen en te starten met behandelen, kunnen we vaak verergering van het hartfalen voorkomen en daarmee ook een eventuele ziekenhuisopname." 

Mevrouw Nes- Holleman (76) heeft al jaren last van hartfalen. In augustus kreeg zij onder lokale verdoving een CardioMEMS sensor in haar longslagader geplaatst. "Van tevoren was ik erg zenuwachtig voor de ingreep. Dokter Emans zag dit en heeft me hierbij veel steun gegeven. Ook na het plaatsen van de sensor toen het me toch allemaal even teveel werd, kwam ze bij me zitten en hield ze mijn hand vast. Zo lief, ik heb alle lof voor de doktoren en verpleegkundigen in Ikazia. Ik zou nooit naar een ander ziekenhuis willen", aldus mevrouw Nes-Holleman

 Van het plaatsen van de sensor heeft ze uiteindelijk niks gemerkt of gevoeld. "Vorig jaar ben ik tot drie keer toe voor langere periodes opgenomen geweest in Ikazia. Met behulp van de sensor kan dokter Emans een nieuwe ziekenhuisopname voorkomen. Hiervoor hoef ik alleen maar op een kussen te liggen", aldus een verwonderde mevrouw Nes-Holleman. Met slechts een druk op de knop worden de metingen naar de cardioloog gestuurd. "Iedere ochtend bekijkt dokter Emans de metingen en als de druk oploopt, belt ze me en schrijft een recept uit voor extra medicijnen. Via de apotheek worden de medicijnen netjes bij mij thuis afgeleverd. Ik vind het werkelijk onvoorstelbaar wat er tegenwoordig allemaal kan met de techniek."  

 "We zijn trots dat we één van de twintig ziekenhuizen in Nederland zijn die aan deze studie mee mogen werken. Het is voor ons een mooie kans om de kwalitatieve en patiëntgerichte zorg waar Ikazia zo om bekend staat met behulp van hedendaagse moderne technieken nog beter toe te spitsen aan de individuele patiënt", besluit Emans. 

 Over de Monitor HF studie  De Monitor HF studie is gestart op 1 april 2019 en duurt in totaal drie jaar. Als na die periode blijkt dat het telemonitoren via de CardioMEMS sensoren de kwaliteit van leven voor patiënten met ernstig hartfalen inderdaad verbetert en ook het aantal ziekenhuis opnames vermindert, zullen de sensoren in de basisverzekering worden opgenomen. In totaal doen er twintig hartcentra in Nederland mee aan de studie. 

(bron: Ikazia ziekenhuis)

Advertenties uit de krant