Hugo Plaisier, Peter Gouman en Laurens van der Velde bij de Immanuelkerk.
Hugo Plaisier, Peter Gouman en Laurens van der Velde bij de Immanuelkerk.

Immanuelkerk wil maatwerk leveren voor buitenstaanders

Algemeen

BARENDRECHT – Met een informele bijeenkomst aan het begin van de zondagmiddag, wil de Immanuelkerk mensen aanspreken die geen vaste kerkganger zijn.

"Er zijn genoeg mensen die interesse hebben in de boodschap die in de kerk gebracht wordt. Een boodschap van liefde en herstel. Maar hoe verwoord je dat?" Het missionaire team van de kerk, waar Plaisier deel van uitmaakt, is daarom met een initiatief gekomen. "We zien weleens nieuwe mensen in de kerk. Vaak zijn ze er één of twee keer en daarna niet meer. Als je ze later spreekt, hoor je dat ze zich niet voldoende herkenden in de boodschap", vertelt Hugo Plaisier. Hij is ouderling (bestuurder) van de kerk. "En dat is natuurlijk erg jammer"

"Ze herkennen bijvoorbeeld het jargon van de kerkdienst niet die gebruikt wordt in de liederen, preek en gebed. En iedereen zit in een bank." Voor de vaste bezoekers is dat vanzelfsprekend, voor nieuwkomers niet. Die hebben vaak andere vragen of zitten met andere dingen.

Bijeenkomst

Op 29 september en 24 november is er van 12.00 tot 13.00 uur een bijeenkomst voor mensen van buiten de Immanuelkerk-gemeente, die interesse hebben voor het geloof en de Bijbel en wat voor betekenis die voor hun leven kunnen hebben. Onderling contact is bij de bijeenkomst belangrijk. Er worden wat liederen gezongen en er is een korte toespraak over een gedeelte uit de Bijbel. Daarbij wordt met stijl en woordgebruik rekening gehouden met de aanwezigen. Afsluitend is er een broodje.

"De bijeenkomst is informeel met ruimte voor vragen en reacties. Tegelijk heeft het ook iets van een kerkdienst", legt Hugo Plaisier uit. De bedoeling is om op deze manier 'maatwerk' te leveren voor de bezoekers. Plaisier bereidt de bijeenkomsten voor samen met Peter Gouman en Laurens van der Velde. Samen vormen ze het missionaire team van de Immanuelkerk.

Levensvragen

Hugo Plaisier merkt dat veel mensen met levensvragen rondlopen. "Bijvoorbeeld over de ellende in de wereld. Dat zijn vaak lastige vragen. Daar willen we op z'n minst het gesprek over aangaan. In veel gevallen kan de kerk helpen om antwoorden te vinden."

Plaisier ziet de informele bijeenkomsten ook als een manier om met mensen uit de wijk in gesprek te komen. De Immanuelkerk wil zich meer open gaan stellen voor de bewoners van de wijken rond het kerkgebouw. "We zijn er niet alleen voor onze leden, maar ook voor de wijk. Welke behoeftes zijn daar? Daar kom je alleen achter door met elkaar in gesprek te gaan."

De twee bijeenkomsten in de Immanuelkerk zijn een proef. Elders in Nederland zijn vergelijkbare initiatieven. Bijvoorbeeld het project 'Licht op Zuid' vanuit de Maranathakerk in Rotterdam-Zuid. De eerste bijeenkomst wordt op zondag 29 september van 12.00 tot 13.00 uur gehouden in de Immanuelkerk, Klarinetweg 2 (bij de Dirk van den Broek supermarkt).


Vooraf aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig, maar mag wel: hfplaisier@gmail.com .

Advertenties uit de krant