Afbeelding

Meer lucht voor mensen met ernstig COPD

Algemeen

REGIO - Patiënten met ernstig COPD (chronische obstructieve longziekte) kunnen nu ook in het Maasstad Ziekenhuis terecht voor een bronchoscopische longvolume reductie. Dit is een relatief nieuwe ingreep die de kortademigheid bij mensen met longemfyseem kan doen afnemen.

Patiënten met longemfyseem zijn kortademig door vernauwing van luchtwegen, beschadiging van longblaasjes en verlies van elasticiteit van longweefsel. Door het meest beschadigde deel van de long af te sluiten met (meerdere) endobronchiale kleppen (éénrichtingsventielen), kunnen de slechtste delen van de long uitgeschakeld worden, waardoor de overige longdelen beter kunnen functioneren. Hierdoor neemt de kortademigheid af.

De bronchoscopische longvolume reductie is ontwikkeld in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en werd nog niet in Rotterdam en omstreken uitgevoerd. In samenwerking met professor Dirk Jan Slebos en doctor Karin Klooster van het UMCG hebben de longartsen Johan Lie en Rob Slingerland van het Maasstad Ziekenhuis het mogelijk gemaakt de ingreep nu ook in het Maasstad Ziekenhuis te doen. "Wij zijn erg blij en trots dat we deze extra patiëntenzorg nu ook in onze regio aan kunnen bieden. De eerste patiënten zijn inmiddels succesvol behandeld.", zegt longarts Johan Lie.

"Ik heb nu al meer lucht"

De 67-jarige Herman Verdam uit Rotterdam kreeg vlak na zijn pensioen moeite met ademen. "Ik heb jarenlang gewerkt als rolstoelbuschauffeur en toen had ik nergens last van, maar sinds ik gestopt ben met werken, heb ik COPD in de ernstigste vorm", vertelt hij. Bij Herman zijn eind augustus in het Maasstad Ziekenhuis vier eenrichtingsventielen geplaatst, waar hij direct al profijt van heeft. "Ik kon vlak voor de ingreep maximaal 238 meter lopen, daarna was het over', zegt hij. "Ik heb nu al meer lucht en op de foto was er ook al meer ruimte te zien."

Ook Harry ten Veen (68) uit Capelle aan den IJssel leeft al langer met longemfyseem. Hij is blij dat hij in het Maasstad Ziekenhuis terecht kon voor het plaatsen van de endobronchiale kleppen. "Nu kunnen familie en vrienden langskomen in het ziekenhuis, omdat het in de buurt is. Dat is fijn." Net als Herman merkt ook Harry meteen na het plaatsen van de klepjes in zijn longen verschil. "Ik kon de afgelopen 12 jaren steeds minder", legt hij uit. "Ik loop nu al van de afdeling af en durf weer aan de toekomst te denken. Aan fietsen en boodschappen doen. Maar ik ga het wel rustig opbouwen", besluit hij lachend.

Korte ziekenhuisopname

Hoewel de procedure weinig belastend is voor de patiënten, moet deze wel een aantal dagen in het ziekenhuis blijven. Dit om eventuele bijwerkingen, zoals een klaplong, tijdig op te kunnen merken. Ook na ontslag blijft de patiënt onder controle.

(foto: Maasstad ziekenhuis)

Advertenties uit de krant