Jongerenwerker Steven Schaap met de wijkagenten Jack Demmers (links) en Noureddine Agarouj.
Jongerenwerker Steven Schaap met de wijkagenten Jack Demmers (links) en Noureddine Agarouj.

Sexting: 'Probeer je ouders maar eens te vertellen wat er gebeurd is...'

Algemeen

BARENDRECHT – Sexting, het verspreiden van seksueel getinte berichten, is ook in Barendrecht een probleem. Het komt voor dat jongeren merken dat hun berichten ongewild onder klasgenoten worden verspreid. Hoog tijd om Barendrechtse jongeren bewust te maken over de gevolgen van sexting, vinden het jongerenwerk en de politie.

door Arco van der Lee

Het maken van intieme foto's en filmjes hoeft geen probleem te zijn, als het gebeurt tussen jongeren die bevriend zijn. "Het wordt anders als de relatie uitgaat", vertelt wijkagent Jack Demmers. "Negen van de tien keer zijn de opnames gemaakt met een mobiel. En dan zijn er tal van manieren waarop je het kunt verspreiden."

Jacqueline Kleijer probeert met haar Bureau Jeugd & Media jongeren bewust te maken van het gevaar van sexting. Ze legt ze uit dat het alles te maken heeft met het misbruik maken van iemands vertrouwen. Maar blijft die boodschap hangen? Niet altijd, weet ze. "Want dan komen de hormonen. En hormonen zijn kleine verradertjes."
Sexting kan grote gevolgen hebben. "Twee jaar geleden heeft een jongen zelfmoord gepleegd omdat hij wist dat er beelden van hem in omloop waren." In Barendrecht heeft recent een leerling een zelfmoordpoging gedaan. Vooral in de tweede en derde klas van de middelbare scholen komt sexting voor.

Ook wijkagent Noureddine Agarouj komt in zijn werk gevallen van sexting tegen. "We proberen het slachtoffer naar de juiste instanties te begeleiden. Want je krijgt een behoorlijke tik als je dit overkomt." De politie heeft specialisten in dienst die proberen de schade te beperken. "Maar de verspreiding via sociale netwerken is iets waar de politie weinig grip op heeft."
Daders blijven vaak buiten schot, erkennen zowel de politie als jongerenwerker Steven Schaap. Als ze wel worden achterhaald, dan hebben ze echt een probleem. Schaap: "Het valt onder de wet kinderporno. Daar zijn ze zich vaak niet bewust van." Wie veroordeeld wordt heeft een strafblad.

Wethouder Reshma Roopram maakt zich als wethouder en als moeder zorgen over berichten die rondgaan op de sociale media. Ze ziet een verband met sites die meisjes met anorexia aansporen om nog minder te eten. "Het is een hele duistere wereld, waar we nog te weinig van weten. En ook op onze scholen gebeuren deze dingen. Ook in Barendrecht."

Reshma Roopram was zelf ooit slachtoffer. Haar hoofd was op een naaktfoto gemonteerd. "Mijn ouders werden gebeld dat mensen een naaktfoto van mij gezien hadden. Mijn ouders stonden gelukkig achter me. Het was fijn dat ik die steun had."
"Om zo'n foto van internet af te halen is een hele klus. Gelukkig is het gelukt." De dader is nooit bekend geworden.

Volgens Jacqueline Kleijer is het belangrijk hoe er wordt gereageerd op jongeren die slachtoffer zijn van sexting. "Als je dit overkomt wil je vooral een arm om je heen en uithuilen. Zorg voor de ander, wees een beetje aardig. Dat voorkomt een trauma."
Agent Noureddine Agarouj weet dat het soms moeite kost om ouders hun kind te laten steunen. "Er zijn diverse culturen die dat absoluut niet accepteren. Probeer dan je ouders maar eens te vertellen wat er gebeurd is…"

Campagne
De politie heeft een Medialab, een vrachtwagen met daarin een grote multi-media ruimte. Op 15, 16 en 18 oktober staat het Medialab op Campus Lagewei, bij Calvijn Groene Hart, het Dalton Lyceum en jongerencentrum Blok 0180. De politie en het jongenwerk van Kijk op Welzijn willen hier in gesprek komen over sexting, online pesten en andere vormen van online (on)veiligheid. Niet alleen de leerlingen, maar ook de ouders van alle middelbare scholen worden benaderd. Agarouj: "Ik hoop dat er veel ouders komen. Want je krijgt hier allemaal nieuwe dingen te zien en te horen."

(Dit verhaal werd gemaakt met medewerking van het Exxact Jongerencafé.)

Advertenties uit de krant