Afbeelding

Column Melvin: weg ermee

Algemeen Melvin

Inmiddels vier jaar geleden besloten een aantal partijen in de Tweede Kamer dat het een leuk idee zou zijn om studenten voortaan geld te laten lenen, in plaats van ze een basisbeurs te geven. Hiermee zou een hoop geld bespaard worden en dit zou een stuk eerlijker zijn, want de boer hoeft niet meer op te draaien voor de opleiding van de advocatenzoon. Daarnaast zou het vrijgekomen geld worden geïnvesteerd in het hoger onderwijs, oplopend tot ruim één miljard euro. Helaas blijken dromen ook nu weer bedrog.

Na GroenLinks heeft ook PvdA eindelijk ingezien dat het leenstelstel meer nadelen dan voordelen heeft. Niet alleen hebben studenten nu steeds vaker een grote schuld die de rest van hun leven beïnvloed, de belofte om meer te investeren in het onderwijs is ook niet waargemaakt. De kwaliteit van het onderwijs is niet verbeterd en mensen die aan het begin van hun leven staan kunnen geen koopwoning meer krijgen. Niet bepaald een win-win situatie. Helemaal als je je bedenkt dat de huidige studieschuld van alle Nederlandse (oud)studenten meer dan tweeëntwintig miljard euro bedraagt. Dat is meer dan het Bruto Binnenlands Product van IJsland.

Gelukkig is er nu dus een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voor aanpassing van het leenstelsel. Door het huidige regeerakkoord zal er helaas niet zo heel gauw verandering komen, maar na de volgende verkiezingen bestaat er een grote kans dat het dan toch eindelijk afgelopen is met het leenstelsel in zijn huidige vorm.

Helemaal terug naar de basisbeurs zullen we waarschijnlijk niet gaan, maar PvdA en GroenLinks willen beide dat de zogenaamde aanvullende beurs wordt uitgebreid. Hierdoor krijgen toch meer studenten een steuntje in de rug van de overheid. Dat is in ieder geval een verbetering ten opzichte van de huidige situatie.

Helaas zijn de aankomende verkiezingen pas in 2021, dus een eventuele aanpassing laat nog even op zich wachten. Tot die tijd blijven studenten dus afhankelijk van de maandelijkse storting van de Dienst Uitvoering Onderwijs, liefkozend ook wel 'ome DUO' genoemd. Nog even volhouden dus, voordat dit systeem eindelijk de prullenbak in kan.

Advertenties uit de krant