Burgemeester Hein van der Loo (rechts) nam het boek in ontvangst.
Burgemeester Hein van der Loo (rechts) nam het boek in ontvangst.

Burgemeester ontvangt Heerjansdams Jaarboek

Algemeen

HEERJANSDAM - Op uitnodiging van Het Heerjansdams Historisch Genootschap nam burgemeester Hein van der Loo het nieuwe Jaarboek 2019 in ontvangst. Vanaf de oprichting van de Stichting in 2000 brengt het Genootschap jaarlijks een jaarboek uit over de geschiedenis uit rijke verleden van het dorp Heerjansdam en haar inwoners, afsluitend met een actuele jaarkroniek. In het kader van de gemeentelijke herindeling is Heerjansdam in 2003 samengevoegd met de grotere buurgemeente Zwijndrecht. Dit jaar is het zestig jaar geleden, in 1959, dat Heerjansdam een nieuw gemeentehuis kreeg.

Vanwege de opvallende architectonische doorkijkconstructie in bouwstijl, kreeg het al snel de naam als 'Het Glazen Huis' van Heerjansdam. In de historische Dorpskerk was hierover een fototentoonstelling georganiseerd. Het gietijzeren uithangbord van het oude Raadhuis uit de negentiende eeuw is als enig tastbaar object nog aanwezig.

Het was een eerste kennismaking van de burgemeester met het oudste gebouw van Heerjansdam, de voormalige Nederlandse Hervormde kerk, algemeen bekend als de historische Protestantse Dorpskerk. Oorspronkelijk is het de Johannes de Doperkerk, vóór de Reformatie, in de Rooms-katholieke periode, gewijd aan Johannes de Doper. In afwachting van de verbouwing van de nieuwe ambtswoning voor het burgemeestergezin wonen zij tijdelijk in Heerjansdam.

De voorzitter van het Genootschap, Hans Ouwerkerk, sprak in zijn welkomstwoord, over de vergane glorie van en rijke geschiedenis aan vijftien bijzondere eerste burgers van Heerjansdam.

"We hebben toch weer een burgemeester gevonden", memoreerde Ouwerkerk, "die zelfs, zij het voor tijdelijk, in Heerjansdam is komen wonen". Secretaris van het Genootschap, Joop Wiekeraadt overhandigde daarna het eerste exemplaar van het Jaarboek 2019 aan burgemeester Hein van der Loo. Tijdens de rondleiding langs de fotogalerij maakte de burgemeester kennis met veel Heerjansdammers.

Advertenties uit de krant