<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221964&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelbarendrecht.nl
Het Kruispunt.
Het Kruispunt. (Foto: )

Steun voor nieuw impuls Het Kruispunt

BARENDRECHT – Het ziet er goed uit voor het plan om Het Kruispunt een nieuwe impuls te geven. Dinsdagavond tekende zich in de raadscommissie Samenleving een meerderheid af voor het plan. De definitieve beslissing valt echter pas bij het behandelen van de begroting op 12 november.

Drie jaar na de opening van het verbouwde Kruispunt ligt er een plan van de gebruikers om beter te gaan samenwerken en nog meer mensen te trekken.

Aan het plan zit wel een prijskaartje vast. De bibliotheek heeft 50.000 euro extra nodig, waarmee de subsidie voor 2020 op 819.600 euro komt. De bibliotheek kan dan een programma-coördinator aanstellen en langer open zijn.

Theater Het Kruispunt krijgt boven op de subsidie van 735.000 euro nog wat incidentele vergoedingen, waarmee het totaal in 2020 op 797.504 euro komt. Volgens wethouder Tanja de Jonge zit daar ook een vergoeding in voor het pauzedrankje voor theaterbezoekers. Het verrekenen van dat bedrag met de horeca is blijkbaar nogal ingewikkeld. Er is zelfs een jurist voor ingeschakeld. Het extra geld wordt verder gebruikt voor verbetering van de programmering.

"De invulling van de horeca is de minst sterke schakel in het concept van Het Kruispunt", staat letterlijk in het stuk dat wethouder Tanja de Jonge aan de raad gestuurd heeft. De horeca bevordert de sfeer. Er is echter wel een betalingsachterstand van 70.000 euro aan de gemeente, die de komende twee jaar wordt afbetaald.

Vooral CDA, VVD en SGP/CU hebben vragen over de financiële kant van het plan. Martijn van Meppelen Scheppink (SGP/CU) is bang dat er nog meer kosten op de gemeente af komen. "Het verleden heeft ons al veel lessen geleerd."
De andere partijen zien vooral de meerwaarde van de intensievere samenwerking van de bibliotheek, het theater, de lokale omroep, het restaurant en het Barendrechts dagblad. "Het plan is geen garantie tot de laatste euro. Maar er spreekt vertrouwen uit, gebaseerd op een uitstekend plan", vatte Arie Kooijman (GL) samen.

Wethouder Tanja de Jonge beloofde dat de gemeente de gebruikers van Het Kruispunt zal controleren op de resultaten van hun handelen. Ze gelooft niet dat een nieuwe verhoging van de subsidie zal worden aangevraagd. "Dit is wat het moet zijn. Dat herhalen we met enige regelmaat."

Op 28 oktober krijgt de wethouder een laatste kans om tijdens een commissievergadering ook CDA. VVD en SGP/CU voor het plan te winnen. Op 12 november komt de verhoogde subsidie aan bod bij de begrotingsbehandeling.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221964&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221965&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537354&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>