Afbeelding

Restauratie klok Dorpskerk live te volgen

Algemeen

BARENDRECHT – De restauratie van het torenuurwerk, de klokkenstoel en de luidklok van de Dorpskerk is vandaag, maamdag 14 oktober, gestart. De werkzaamheden zijn live te volgen via een webcam die bovenin de toren is opgehangen:

https://www.youtube.com/watch?v=lqk1W5TdZjM&feature=youtu.be

De firma Dealemans Klokken & Uurwerken uit Lierop heeft de opdracht gekregen voor de restauratie van het torenuurwerk en de luidklok. De firma Conserduc – Renofors uit Sliedrecht heeft de opdracht voor de restauratie van de klokkenstoel. Ook zijn gespecialiseerde adviseurs vastgelegd om de restauratie te begeleiden. Het geheel wordt gefinancierd door de Stichting Vrienden van de Dorpskerk.
Maandag 14 oktober zijn het 17e eeuwse torenuurwerk en het eeuwenoude slagwerk afgevoerd naar de werkplaats van de restauratoren. Ook wordt dan de luidklok uit de as getild en geplaatst op de versterkte torenzolder. De klok dateert uit 1607 en is in 1759 overgegoten.

Kort nadat het torenuurwerk is verwijderd, is een tijdelijke aansturing van de wijzerplaten gemonteerd. De tijdsaanduiding op de toren blijft daardoor functioneren.

De luidklok wordt uiterlijk 20 december weer opgehangen, zodat hij in de kerstperiode weer kan worden geluid. Pas als het torenuurwerk eind januari 2020 is teruggeplaatst, kan de klok weer de hele en de halve uren slaan.

Advertenties uit de krant