Albert van Winden wijst op de plattegrond: 'In Buitenoord kan het niet'.
Albert van Winden wijst op de plattegrond: 'In Buitenoord kan het niet'.

Albert van Winden (BAR Afvalbeheer) over de reacties op de minicontainers

Algemeen

BARENDRECHT - Directeur Albert van Winden van BAR Afvalbeheer begrijpt de grote belangstelling voor de inloopavonden over de minicontainers en het scheiden van afval. Eén van de punten waar veel op wordt gereageerd is het afwijkende beleid voor de wijk Buitenoord. Van Winden legt uit wat daar aan de hand is.

door Arco van der Lee

De grote hoeveelheid fijn huishoudelijk restafval heeft de gemeente Barendrecht doen besluiten om het scheiden van afval op een andere manier te gaan uitvoeren. Het moet ervoor zorgen dat Barendrecht niet langer bij de tien slechtst presterende gemeenten van het land hoort. BAR Afvalbeheer voert het beleid uit.

Eerst is het nieuwe afvalbeleidsplan door de gemeenteraad goedgekeurd. BAR Afvalbeheer is daarna per wijk gaan kijken hoe dit beleid het beste uitgevoerd kan worden, vertelt Albert van Winden. Vanuit de wijk Buitenoord kreeg hij berichten van bewoners dat hun wijk niet geschikt is voor het werken met minicontainers. "Het bleek dat ze een punt hadden." Buitenoord is een wijk uit de jaren zeventig met een stratenpatroon dat er op de kaart uitziet als een soort bloemkool. De wijk is een labyrint van kleine straten met veel groen. Er staan bovendien veel auto's geparkeerd.

Medewerkers van BAR Afvalbeheer en een externe deskundige hebben de wijk Buitenoord nog eens onder de loep genomen. Ze kwamen tot de conclusie dat voor deze wijk de uitvoering van het nieuwe beleid een probleem zou opleveren. "We hadden bijvoorbeeld onze vuilniswagens achteruit moeten laten rijden. Ze hebben weliswaar een achteruitrijcamera, maar je moet dat niet willen. Daarnaast was de openbare ruimte vaak te beperkt om veilige aanbiedplaatsen voor de minicontainers te vinden. Er is daarom voor Buitenoord gekozen voor de 'second best'-oplossing. Er worden voor het GFT nieuwe cocons geplaatst en tevens wordt er gekeken of er extra containers voor papier moeten komen."

Als reactie op het afwijkende beleid in Buitenoord, geven mensen uit andere wijken aan ook cocons te willen in plaats van minicontainers. Ze voeren soms aan, op grond van 'het gelijkheidsbeginsel' recht te hebben op deze oplossing. Dat klopt niet, legt Albert van Winden uit. "In Buitenoord kan het fysiek echt niet. In andere wijken vragen ze zich af of de GFT cocon voor hen ook niet een betere oplossing zou zijn, omdat de minicontainer niet gewild is. Dit is het verschil tussen willen en kunnen. Bovendien gaan we met cocons onze doelstelling niet halen. Dat werkt voor de afvalscheiding gewoon minder goed omdat men er met zijn afval naartoe moet lopen. De ervaring leert dat er dan toch weer veel GFT in het restafval terecht komt." De cocon heeft ook als nadeel dat het een bovengrondse voorziening is. Minicontainers staan hooguit op de ledigingsdagen op straat, een cocon staat er altijd. Bovendien nodigt een cocon uit tot het 'bijplaatsen' van afval."

Albert van Winden begrijpt dat inwoners nog vragen hebben over het nieuwe afvalsysteem. "Er is een enorme belangstelling voor de inloopbijeenkomsten met 250 tot 350 mensen per avond. Ik schat dat 80 tot 85 procent van de mensen begripvol naar huis gaat. Zo'n 10 tot 15 procent komt ontevreden naar de avond toe en laat dat ook merken."
Van Winden merkte dat bij de eerste avonden mensen weg gingen, zonder hun vraag te hebben kunnen stellen. Daarom liggen er nu lijsten waarop men zijn vraag kan invullen. Een medewerker van BAR Afvalbeheer neemt dan later contact op met het antwoord.

De eerste week is 10 procent van de containers geweigerd. Dat is meer dan in Ridderkerk. Van Winden: "Ik heb ook al de eerste gehad die 'sorry' kwam zeggen tijdens een inloopavond. De man had de dag ervoor een container geweigerd maar kreeg daar spijt van. Hij krijgt er alsnog één, omdat we toch nog bezig zijn met het afleveren." Wie later alsnog wil terugkomen van zijn weigering, moet ervoor betalen.
Er zijn ook mensen die de minicontainer voor GFT weigeren, omdat ze zelf composteren. "Dat is natuurlijk uitstekend."

Als er dingen niet kloppen, wil BAR Afvalbeheer daar snel op reageren. Zo zijn er vorige week in de Evertsenstraat bij flatbewoners containers afgeleverd. "Op grond van de postcode dachten we dat het laagbouw was. Dat klopte niet. De containers zijn inmiddels weggehaald."

Als mensen door een medisch probleem niet uitkomen met de aangeboden container, dan kunnen ze contact opnemen met de BAR Afvalbeheer via de gemeente. Albert van Winden noemt mensen met een stoma of met veel incontinentiemateriaal als voorbeeld. Er wordt dan een regeling getroffen.
"Ons doel is om het scheiden van afval te bevorderen. Niet om iedereen zoveel mogelijk afvalbakken te geven", besluit Van Winden.

Albert van Winden tijdens een inloopavond.

Advertenties uit de krant