Het terrein van Hagé is één van de locaties voor De Stationstuinen.
Het terrein van Hagé is één van de locaties voor De Stationstuinen.

Project Stationstuinen positief ontvangen

Algemeen

BARENDRECHT – Het project De Stationstuinen, om woningen te bouwen ten oosten van het NS-station, is maandag positief onthaald de leden van de raadscommissies Planning en Control en Ruimte.

Wethouder Peter Luijendijk moest heel wat vragen beantwoorden over het nog prille plan. Zo maakte Johan Lengkeek (CDA) zich zorgen over het autoverkeer tussen de Oost- en de Westkant van het station. "Dat is één van de te onderzoeken punten", antwoordde Luijendijk.

De wethouder heeft eerder al aangegeven dat De Stationstuinen een uitgelezen kans zijn om te bouwen voor starters en senioren. Winnie Hofland (PvdA) wees erop dat verhuurder Patrimonium juist het tekort aan woningen voor jonge gezinnen en alleenstaande ouders met een gezin, als knelpunt ziet. "Dit is echt niet de eerste doelgroep waar we aan denken", reageerde de wethouder. In eerste instantie wordt gestreefd naar woningen met een beperkt aantal vierkante meters. Hij beloofde wel dat Patrimonium betrokken wordt bij de verdere voorbereiding van het plan.

Verschillende partijen wilden weten met wie de wethouder het project wil ontwikkelen. De gemeente bezit in dit gebied zelf weinig grond. Volgens Luijendijk gaat het om de familie Van den Heuvel (15 hectare) en het bedrijf WDP (6 hectare). "Daar wordt mee gesproken en ze staan in de 'meewerkstand'." Zonder die medewerking kan de gemeente weinig beginnen. Luijendijk: "We hebben zelf 0,4 hectare. We zijn een beetje Mickey Mouse. We hebben niet zo veel te vertellen daar."

Kevin van Bommel (EVB) was bang voor speculatie met de grond. "Hoe bang bent u dat de kopers het kind van de rekening worden en hoge prijzen moeten betalen?", vroeg hij de wethouder. "Dat kan altijd", erkende Luijendijk. "Maar tot nu toe hebben we het idee dat men de wil heeft om mee te werken." Volgens hem is het aantrekkelijk voor de grondeigenaren om de grond niet te ontwikkelen voor de groente- en fruithandel ('een doos'), maar voor woningbouw. "Dan denk ik wel te weten wat aantrekkelijker is."

Het college vraagt de gemeenteraad om 500.000 euro beschikbaar te stellen voor het voorbereiden van het plan. EVB'er Van Bommel meent dat er al bijna een miljoen wordt uitgegeven voor het project. "Een kleine investering als je kijkt naar de kansen die er liggen", concludeert Matthijs van der Welle (VVD). Hij wil van de wethouder wel de garantie dat hij 'tijdig de stekker eruit trekt' als het allemaal toch tegen blijkt te vallen.

Wethouder Luijendijk zegde toe om te stoppen met de ontwikkeling als het, bij voorbeeld door problemen met de veiligheid, allemaal tegenvalt. "We hebben een eerste toets gedaan, maar we moeten nu serieus kijken wat er allemaal mogelijk is."

Alleen D66 is nu al tevreden met het voorstel. De andere partijen willen er tijdens de gemeenteraadsvergadering van 29 oktober beslissen.

Advertenties uit de krant