Afbeelding

Gemeenteraad heeft nauwelijks invloed op miljoenenproject

Algemeen

BARENDRECHT – De gemeenteraad heeft nauwelijks meer invloed op de nieuwbouw van de basisscholen De Ark en De Tweemaster. Hoewel dit zeven miljoen euro kost.

De gemeenteraad heeft in juli met algemene stemmen een motie aangenomen waarin ze het college vraagt om informatie over de keuzes die de raad nog kan maken. Dinsdag 15 oktober vertelde wethouder Reshma Roopram de raadscommissies Samenleving en Ruimte dat de raad niet veel invloed meer heeft op het plan.

De gemeenteraad heeft een integraal huisvestingsplan voor de Barendrechtse scholen vastgesteld. Op basis daarvan hebben de besturen van De Ark en De Tweemaster een verzoek ingediend voor nieuwbouw. Wettelijk is het daarna een zaak tussen de schoolbesturen en het college, legde de wethouder uit. Op 22 mei heeft het college ervoor gekozen om beide scholen een eigen nieuw gebouw te laten ontwikkelen. Dit in plaats van één nieuw gebouw. Toen de gemeenteraad in juli vroeg om meer invloed, was dat dus al te laat.

De wethouder en haar ambtenaren konden de raadscommissie wel wat informatie geven over de keuze van het college voor twee afzonderlijke gebouwen. Een 'unielocatie' zou 1,3 miljoen extra gekost hebben. Dat komt door enkele lokalen van De Ark die pas in 2011 zijn gebouwd. Die zouden dan moeten worden gesloopt. Bij een afzonderlijk nieuw gebouw voor De Ark kunnen deze lokalen opnieuw worden gebruikt.

Eén groot nieuw schoolgebouw levert volgens het college ook een verkeersprobleem op in de wijk. Bovendien is er voor één gebouw geen draagvlak bij de buurt en bij het schoolbestuur van De Ark.

De gemeenteraad komt pas weer aan bod als er extra geld nodig is voor de bouw. Ook een eventuele buurtfunctie in een schoolgebouw wordt aan de gemeenteraad voorgelegd, omdat daar geld voor nodig is.

EVB, SGP/CU, CDA, D66 en GroenLinks hadden vragen over de gevolgde procedure. Vooral de keuze voor twee afzonderlijke nieuwe gebouwen riep vragen op. Een deel van de antwoorden komt later schriftelijk. Het verandert echter niets aan het project. "De schoolbesturen hebben een beschikking waar ze rechten aan kunnen ontlenen", verduidelijkte een ambtenaar.

Wethouder Roopram beloofde in het college te bespreken dat de gemeenteraad de wens heeft om meer invloed te hebben op dergelijke grote projecten.

De oplevering van beide nieuwe scholen wordt in de tweede helft van 2022 verwacht.

Advertenties uit de krant