Afbeelding

Energie besparen in Barendrecht: wat zijn de mogelijkheden?

Algemeen

Consumenten kunnen nog steeds veel geld besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De besparingen kunnen oplopen tot wel € 517 per jaar! Op welke manier kunnen inwoners van Barendrecht nog meer besparen op de energiekosten?

Recordaantal huishoudens overgestapt

Tussen maart 2018 en april 2019 stapten maar liefst 1,6 miljoen huishoudens in Nederland over naar een andere energieleverancier. Voor 71 procent van de consumenten is de prijs de belangrijkste reden om over te stappen. Ook een welkomstcadeau (21 procent) wordt door consumenten als argument genoemd om te switchen. Daarnaast vinden consument de levering van groene energie belangrijk (17 procent). De meeste consumenten maken gebruik van de website van de energieleverancier om over te stappen (26 procent). Ook door middel van energie vergelijken via een vergelijkingswebsite, stappen ook veel mensen over (20 procent).

Energie besparen door verduurzaming

De gemeente Barendrecht heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo wil de gemeente dat in 2020 14 procent van de energievoorziening duurzaam is. In 2023 moet dit 16 procent zijn. Hierbij hebben zij ook de hulp nodig van de inwoners. Zij kunnen bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak plaatsen. Sowieso is het raadzaam om de woning te verduurzamen, aangezien de belasting op gas vanaf volgend jaar flink omhoog gaat. Woningeigenaren kunnen een eerste stap zetten naar duurzaam wonen door hun woning goed te isoleren. Op deze manier hoeft er minder energie verbruikt te worden om de woning aangenaam te houden. Dit resulteert ook weer in een lagere energierekening. Woningeigenaren kunnen profiteren van een aantrekkelijke subsidie als zij van plan zijn om minimaal twee isolatiemaatregelen te treffen. Ook VvE's kunnen een beroep doen op deze subsidie. Deze Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) vraagt men aan bij het RVO.

Verwarmen zonder aardgas

Zodra de woning goed geïsoleerd is, kan er ook worden nagedacht over een duurzame verwarmingsinstallatie. Voorbeelden van duurzame verwarmingsinstallaties zijn: warmtepompen, pelletkachels, biomassaketels en zonneboilers. Om woningeigenaren te stimuleren om over te stappen naar een duurzame verwarmingsinstallatie, is ook voor deze energiebesparende maatregel subsidie beschikbaar. Particulieren kunnen de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) tot en met 31 december 2020 aanvragen bij het RVO.

Bewuster omgaan met energie

Een groot deel van de hoogte van de energierekening heeft de bewoner zelf in de hand. Consumenten moeten dus vooral regelmatig energie vergelijken om er zeker van te zijn dat ze bij de goedkoopste aanbieder zitten. Daarnaast kan men met een aantal kleine gedragsaanpassingen ook veel energie besparen. Door de verwarming wat lager te zetten en wat korter te douchen, wordt er namelijk minder energie verbruikt. Bewoners doen er ook goed aan om altijd alle stekkers uit het stopcontact te halen van apparaten die niet gebruikt worden. Een apparaat gebruikt 75 procent van zijn energie als deze stand-by staat.

Advertenties uit de krant