Afbeelding

Column Arco: Mijn containers en ik

Algemeen Arco

Ja, ook bij mij staan twee minicontainers in de tuin. En ik baal van die dingen. Maar weigeren? Dat heb ik niet gedaan.

Zelf behoor ik tot die minderheid die de afgelopen jaren trouw elke week bij Afval Loont langs is gegaan met papier en plastic. Dat vind ik een goed systeem, maar helaas is het door de laksheid van de meerderheid van de Barendrechters gedoemd om te verdwijnen. Afval Loont wordt opgevolgd door een nieuw systeem met containers.
Ik stoor me nu aan een paar dingen:

Veel mensen laten zich tijdens bewonersavonden en op sociale media negatief uit over de komst van de minicontainers. Maar wat hebben ze zelf gedaan om dit te voorkomen? Uit de cijfers blijkt dat veel Barendrechter de afgelopen jaren gewoon hun papier, glas, textiel en plastic bij het restafval hebben gedumpt. Dat geldt dus ook voor veel van de mensen die nu zo boos zijn.

De toon van veel reacties staat me ook niet aan. Is het nou echt zo moeilijk om op een normale manier aan te geven dat je het ergens niet mee eens bent? Het toppunt is een anoniem verhaal dat de ronde doet via internet. Daarin wordt wethouder Cees Schaap ongefundeerd beschuldigd van corruptie. Hij zou geld verdienen aan de containers. Iemand plaatste een link naar dit verhaal op de facebookpagina van De Schakel. "Kunt u dit bewijzen?", was mijn reactie. "Nee, ik deel dit alleen maar", krijg je dan terug. Deze persoon had de link ook op haar eigen facebookpagina geplaatst met de toevoeging "Iedere Barendrechter moet dit weten en delen!". Mensen schuldig verklaren zonder een spoortje bewijs. Kan je nog dieper zinken?

Dan de omvang van de minicontainers. Nooit geweten dat 'mini' zo groot kan zijn. Maar als ik dan 's avonds naar het Journaal kijk, dan zie ik dat er nog groter leed is op de wereld. En als dat me nog niet tot rust brengt, dan denk ik aan Heerjansdam. De arme mensen daar hebben vier containers. Maar ook dat kan je blijkbaar overleven.

Een nieuw systeem van afvalscheiding kan alleen slagen als er een breed draagvlak voor is. Daar is politiek weinig aan gedaan. Echt Voor Barendrecht is door de overige zes partijen in de gemeenteraad direct na de verkiezingen uitgesloten van deelname aan het college. Niet zo vreemd dus, dat die partij (14 van de 29 zetels) tegenstemde in de gemeenteraad. "15 tegen 14 is toch een democratisch genomen besluit", zegt Johan Lengkeek (CDA). Daarin heeft hij cijfermatig gelijk, maar een breed draagvlak heb je dan niet.

EVB stelt natuurlijk dat zij alles beter gedaan zouden hebben. Dat is de rol van een oppositiepartij. Maar wanneer zoeken de zes collegepartijen de burgers weer eens op? Het is hoog tijd om een kraampje op de Middenbaan of op het Middeldijkerplein te zetten en in gesprek te gaan. Alleen GroenLinks heeft bijeenkomsten gehouden over afvalscheiding.
In plaats van nadenken over een breder draagvlak voor het afvalbeleid, geeft raadslid Tsjimmie Klos (SGP/CU) de schuld aan een ander. De ophef onder de bevolking is volgens haar de schuld van stukken in De Schakel die dit hebben gestimuleerd. Ja, ja.

Wat kan ik hier thuis mee? Ik heb de afval-app op m'n telefoon gezet en zie dat op 15 november de GFT-bak wordt geleegd. Een week later is de papiercontainer aan de beurt. En het hele gezin kan niet wachten totdat er een kleinere maat container beschikbaar is. Want deze dingen staan behoorlijk in de weg. Verder schik ik mij in mijn lot. Al die burgers die de afgelopen jaren niets aan afvalscheiding hebben gedaan, hebben dit veroorzaakt.

Advertenties uit de krant