Logo deschakelbarendrecht.nl
Het kantoor van ABN AMRO aan de Henri Dunantlaan is niet geschikt voor het verbouwen tot woningen.
Het kantoor van ABN AMRO aan de Henri Dunantlaan is niet geschikt voor het verbouwen tot woningen.

Op korte termijn weinig nieuwe goedkope woningen

BARENDRECHT – Er komen op korte termijn maar weinig koop- of huurwoningen bij die geschikt zijn voor jongeren. Dat bleek dinsdagavond 5 november tijdens een vergadering van de raadscommissie Ruimte.
Op verzoek van Jonathan Vrijman (EVB) gaf wethouder Arnoud Proos (SGP/CU) een overzicht van de mogelijkheden.

Een eerste kans biedt de Botter-locatie in de wijk Buitenoord. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat elders woningen van ouderen beschikbaar komen voor jongeren.
Op de Middenbaan worden acht huurappartementen ontwikkeld boven het Kruidvat. De oplevering start eind 2020.
Aan de 2e Barendrechtseweg is een plan om het bedrijfsgebouw waar bloemenwinkel 4Suze was gevestigd, te vervangen door 21 huurappartementen. "Een gelukje. De eigenaar wil wat voor de gemeenschap doen", zegt een ambtenaar. De gemeente werkt mee aan de ontwikkeling, maar het kan nog zeker anderhalf tot twee jaar duren voordat het plan wordt uitgevoerd.
De grootste kans ligt in de Stationstuinen, het gebied ten oosten van het spoor. Rijk en provincies hebben een pot van twee miljard euro om gemeenten te helpen bij dergelijke nieuwbouwplannen. Barendrecht hoopt een deel van dat geld te krijgen. Maar de ontwikkeling duurt nog een tiental jaren.

Minder kansrijk zijn enkele andere locaties die op verzoek van EVB zijn bekeken. De plek van school De Dubbeldekker aan de Kruidentuin komt voorlopig niet beschikbaar. De komende twee jaar is het gebouw nog als school in gebruik. Bij de bouw van woningen kan het parkeren hier een probleem zijn.
Voor het kantoorpand aan de Gouwe 10 ligt al een plan om hier elf middeldure appartementen (drie tot vier ton) te bouwen. Omdat er parkeerruimte onder het gebouw gemaakt moet worden, zijn goedkopere woningen kansloos.
Bij kantoorpanden ten oosten van het station moet de gemeente wachten op initiatieven van de eigenaren. Tot nu toe heeft zich niemand gemeld. Hier kan het combineren van wonen en werken in één gebied ook een probleem worden.
Het kantoor van ABN AMRO aan de Henri Dunantlaan is niet geschikt voor het verbouwen tot woningen. Hier loopt een gasleiding langs.
Tenslotte is er het lege terrein achter het warmtestation van Eneco in Carnisselande. Hier is een partij geïnteresseerd om te gaan bouwen. Omdat de gemeente eisen stelt aan de vormgeving van woningen aan dijken, kan het lastig worden om hier goedkope woningen te bouwen.
Samen met Patrimonium gaat de gemeente een onderzoek doen naar de behoefte van jongeren aan woningen.

Meer berichten