Logo deschakelbarendrecht.nl
Directeur Oscar Kuiper en wethouder Tanja de Jonge met het kleine en het grote kastje van L2Fiber.
Directeur Oscar Kuiper en wethouder Tanja de Jonge met het kleine en het grote kastje van L2Fiber.

Barendrecht krijgt gratis glasvezelnetwerk

BARENDRECHT – Het bedrijf L2Fiber gaat in Barendrecht gratis een glasvezelnetwerk aanleggen. Daarmee kunnen inwoners en bedrijven in heel Barendrecht gebruik gaan maken van supersnel internet en allerlei andere diensten. De aanleg van het netwerk start in de week van 11 november in Carnisselande, in de wijk Meerwede. Voor de aanleg van het glasvezel zijn graafwerkzaamheden nodig.

De aansluiting bij de gebruikers is gratis.  Pas als gebruik van het netwerk wordt gemaakt, door het afsluiten van een abonnement met een provider, gaat de gebruiker betalen. Het gebruik is dus niet verplicht. Inwoners en ondernemers zitten nergens aan vast. "Kortom: als u wel een gratis aansluiting wilt, maar geen abonnement, dan kan dat gewoon", licht een medewerker van de gemeente Barendrecht toe.

Wethouder Tanja de Jonge opende het project donderdagochtend 7 november met directeur Oscar Kuiper van L2Fiber.
"L2Fiber legt een netwerk aan dat gratis is, maar waarbij het gebruik ervan niet verplicht is. Ook geldt de aanleg voor héél Barendrecht. Als gemeente zijn we dan ook enthousiast over deze aanpak. Er zijn geen verplichtingen, inwoners en ondernemers beslissen zelf. Ze kunnen ook alleen gebruik maken van de gratis aanleg om op de toekomst voorbereid te zijn.", aldus de wethouder.

Open netwerk

Het glasvezelnetwerk van L2Fiber is een zogenoemd 'open netwerk'. Dat houdt in dat L2Fiber alleen de aansluitingen en kabels realiseert, het transport, maar zelf geen abonnementen verkoopt. Bewoners ontvangen daarom nooit een factuur van L2Fiber.

Internetproviders kunnen zich aansluiten op het glasvezelnetwerk van L2Fiber. Zij bieden vervolgens de abonnementen aan. Het glasvezelnetwerk van L2Fiber is daarnaast onderscheidend, omdat er ook extra diensten kunnen worden aangesloten via gescheiden netwerken. Denk bijvoorbeeld aan het uitwisselen van medische gegevens die mensen liever niet delen via het gewone internet. Op het modem zitten diverse poorten; zo kunnen diensten gescheiden blijven.

L2Fiber is al bezig met een netwerk in Rotterdam, dat 300.000 aansluitingen gaat tellen. Daarop aansluitend worden nu Ridderkerk en Barendrecht aangesloten.

Aanmelden

De aanleg start met een woningcheck. Deze wordt aangekondigd met een brief met als afzender L2Fiber. In totaal ontvangen inwoners drie brieven en komt L2Fiber twee keer langs: één keer voor de woningcheck en één keer voor de aansluiting. Brief nummer één is voor de woningcheck; inwoners kunnen zich hiervoor óf digitaal opgeven via de link in de brief óf via het team wat op straat loopt. De woningcheck duurt 10 tot 15 minuten. Tijdens deze check wordt er gekeken waar de aansluiting in huis op een nette manier gerealiseerd kan worden. Aan het eind van de woningcheck wordt een handtekening gevraagd. Dit is wettelijk verplicht.

Volgens directeur Oscar Kuiper legt L2Fiber in alle straten een glasvezelkabel. Daarvoor moet er worden gegraven. De aansluiting van deze kabel naar de individuele woningen wordt geboord. Er hoeft dus niet in tuinen te worden gegraven.

Als een huis op glasvezel wordt aangesloten, wordt er een klein gastje in de meterkast geplaatst. Wie daadwerkelijk diensten af gaat nemen, krijgt een groter kastje. Deze is vergelijkbaar met kastjes (modems) die kabelbedrijven nu al plaatsen bij hun klanten.

In de wijken worden kastjes geplaatst die zorgen voor de aansluiting tussen verschillende kabels. Kuiper benadrukt dat daar geen stroom op staat. In Rotterdam zijn dergelijke kastjes opengebroken. Vermoedelijk door mensen die stroom af willen tappen. Daar zijn de kastjes voorzien van een sticker met 'Hier zit geen stroom in'.

Het team dat in de wijken loopt en de woningcheck uitvoert is te herkennen aan de L2Fiber jassen met roze logo. Ook dragen zij een ID kaart mee. Zij zullen inwoners en bedrijven nooit om bankrekeningnummers vragen. Over anderhalf jaar moet het netwerk in Barendrecht voltooid zijn.

Kijk voor meer informatie op www.L2Fiber.nl/Barendrecht.

Meer berichten