Urbanus Kioko: 'Ik had toen echt het gevoel 'nu ben ik pastoor van Barendrecht!''.
Urbanus Kioko: 'Ik had toen echt het gevoel 'nu ben ik pastoor van Barendrecht!''.

Pater Urbanus: 'Hier is mijn missie'

Algemeen

BARENDRECHT – Urbanus Kioko, afkomstig uit Kenia, is sinds 1 november pastoor van de Sint Augustinusparochie. De 35-jarige priester heeft er zin in, zo blijkt bij een gesprek in de kerk aan de Marijkesingel.

door Arco van der Lee

Kioko is sinds januari 2018 in Nederland. Omdat er in dit land een tekort aan priesters is, is hij door de Paters Spiritijnen naar Nederland uitgezonden. Hij woont met andere paters aan de Slinge in Rotterdam-Zuid.
Kioko is in Ghana opgeleid. Na zijn aankomst in Nederland werd hij direct op taalles gestuurd. Daarnaast volgt hij cursussen over de Nederlandse cultuur en is hij aan het werk in de parochie. "Dat was wel zwaar voor mij", erkent hij. Het gesprek voert hij in goed verstaanbaar Nederlands.

Het eerste Nederlandse woord herinnert hij zich nog goed: 'duwen'. "Het was winter toen ik hier kwam en we moesten voor mij een winterjas kopen. We gingen de winkel binnen en op de deur stond het woord 'duwen'. Dat was mijn eerste Nederlandse woord."
Zijn eerste weken bracht hij door in Gennep. En dat viel niet mee. "Het was winter en dan zie je niet veel mensen op straat. In Afrika zie je op straat iedereen uit het dorp. En waar kon ik heen zonder eerst een afspraak te maken? Toen dacht ik even 'Waar ben ik nu terechtgekomen?'" Bij hem ging dat gevoel snel over, maar hij kent mede-missionarissen die in Nederland niet konden wennen en terug zijn gegaan naar Afrika.

Niet alleen taal en cultuur zijn een overgang voor pater Urbanus. In Kenia reed hij auto. Echter, daar rijdt men links. Hij krijgt daarom nu rijlessen. "Ik kom soms met de bus naar Barendrecht, via het Zuidplein. Maar liever ga ik met de fiets. Dat is ook veel gezonder." Hij is duidelijk een fan van de fiets. "Je ziet in Nederland zelfs oude mensen fietsen. Heel goed, want dat is gezond."

Met vier collega's is Urbanus Kioko verantwoordelijk voor vijf katholieke kerken in Barendrecht, Ridderkerk en Rotterdam-Zuid. De nadruk in zijn werk ligt op Barendrecht. Hij is voor de leden van de Sint Augustinusparochie de 'eerstaanspreekbare pastor'.
"In Rotterdam heb je in de kerken een gemengde groep gelovigen. Hier in Barendrecht is het een 'witte parochie'. Dat kan moeilijk zijn, want mensen hebben hun eigen tradities en cultuur", vertelt Kioko. Hij heeft daar een duidelijke visie op. "We moeten als Afrikaanse priesters niet onze tradities naar de mensen hier brengen. We moeten de tradities en de cultuur van de mensen hier leren kennen." Als voorbeeld noemt hij de heilige communie. In Barendrecht gaan alle kerkgangers ter communie. In Afrika is dat niet de gewoonte.
"We moeten ons ook aanpassen aan de tijd. Vijftig jaar geleden zaten de kerken hier vol met jonge mensen. Dat is niet meer zo." Hij wil de kerk weer opbouwen door veel aandacht te geven aan gezinnen en jongeren. "Hier is mijn missie", zegt hij resoluut.

Gevraagd naar zijn leukste ervaring, heeft Urbanus Kioko direct een antwoord klaar. "De eerste communieviering. Ik heb met de kinderen de voorbereiding gedaan. Er was een kinderkoor van acht of negen kinderen. In Afrika heb je in een dienst een koor van wel vijftig kinderen. Maar hier was het echt leuk. De kinderen hebben een stukje uit de Bijbel gelezen en geholpen met de collecte. Ik had toen echt het gevoel 'nu ben ik pastoor van Barendrecht!'.

Urbanus Kioko gaat ook het contact zoeken met de protestantse kerken. In zijn agenda staat al de startzondag, die de Protestantse gemeente en de Sint Augustinusparochie samen houden op 13 september 2020. Kioko leidt de dienst samen met dominee Jan Willem Stam van de Dorpskerk.

Advertenties uit de krant