Margo en Rick.
Margo en Rick.

Kerstballen Bonney Bee zijn moeder en zoon project

Algemeen

BARENDRECHT - Zoals elk jaar neemt Margo Boers met haar Bonney Bee-kerstballen deel aan de kerstmarkt die tijdens het Winterfeest wordt gehouden. Ook deze keer heeft ze weer een kraam in het gebouw van de Historische Vereniging. Maar toch is er sinds vorig jaar veel veranderd.

door Arco van der Lee

Margo Boers beschildert sinds tien jaar kerstballen. Bij veel mensen is ze bekend van de kersballen met daarop de Dorpskern en de Watertoren. Veel gevraagd warend e afgelopen jaren ook de ballen met Stadion Feyenoord erop. Dat leverde zelfs landelijke publiciteit op.

Hoeveel kerstballen Margo Boers heeft beschildert weet ze niet precies. "Tienduizenden zeker wel. Ik maak er nu 2500 tot 3000 per jaar. Maar in de eerste jaren was dat nog niet zo."

Het grote succes van de kerstballen heeft ook een schaduwzijde, zo bleek het afgelopen jaar. Margo:  "ik had eigenlijk al twee jaar wat peesklachten. Dat gaat wel over, dacht ik. Als ik klaar ben met het werk neem ik wel wat rust. Maar mijn werk was nooit klaar. Er kwamen steeds weer nieuwe bestellingen."
Het afgelopen jaar bezocht ze toch maar eens een arts. "Speelt u een instrument?", vroeg deze. Het dagelijks vasthouden en beschilderen van kerstballen levert klachten op die ook voorkomen bij overbelaste muzikanten.

Margo probeerde haar werk te verlichten door de kerstballen bij het schilderen  in een houder te plaatsen. Maar dat hielp niet. "Dan ga ik ermee stoppen", dacht ze even. Ze besloot eerst even echt rust te nemen. "ik heb echt vakantie gehouden. Meestal werk ik tijdens de vakantie gewoon door."
De rust zorgde voor verlichting. Bovendien was zoon Rick bereid om naast zijn studie te helpen bij het schilderen. Hij tekende en schilderde altijd al graag.

"Ik hielp soms al bij het beschilderen van glazen kerstballen", vertelt Rick. "Vooral bij dingen die simpel en monotoon waren. Bijvoorbeeld bij een bedrijfslogo op een hele hoop ballen." Hij bleek ook goed te zijn in wolken en sneeuw.

Om samen aan kerstballen te kunnen werken, gingen Margo en Rick over tot een nieuw type bal. Deze bestaat uit twee transparante delen met daartussenin een plaatje. Margo kan de plaatjes plat op tafel beschilderen. Zij of Rick beschildert één van de twee helften. Zo ontstaan een kerstbal met één doorzichtige helft en daarin een schilderijtje. Deze ballen passen bij de 'oude' kerstballen en zijn voor Margo Boers veel minder belastend.

Wellicht krijgt Rick in de toekomst na afloop van zijn studie andere bezigheden, maar voorlopig kunnen moeder en zoon samen veel aanvragen verwerken. Margo: "We hebben er voor Dordrecht 105 geschilderd, 80 voor Gorinchem, 50 voor Oud Beijerland  en voor Marken… Tja, in Marken blijven ze bestellen. Ik denk dat we er samen vijfhonderd gemaakt hebben."
Rick verzorgt ook de website en facebookpagina van Bonney Bee. In het nieuwe jaar komt daar ook een instagrampagina bij.

Tijdens het ZomerFeest op zaterdag 14 december heeft Margo Boers een goed gevulde kraam. Dit jaar zijn dat vooral nieuwe ballen, ook met Barendrechtse motieven. Daarnaast zijn er nog wat ballen 'oude stlijl' en restanten die voorheen werden tentoongesteld in haar atelier Het Schuurtje.

Zie ook www.bonneybee.nl .

Advertenties uit de krant