Logo deschakelbarendrecht.nl
Bij de presentatie werden liedjes uitgevoerd uit de musical over Rolf.
Bij de presentatie werden liedjes uitgevoerd uit de musical over Rolf.

Zwervertje Rolf wil naar Barendrecht

REGIO - De eerste twee boeken over het Middeleeuwse zwervertje Rolf liggen nu in de winkel. Ze werden vrijdag 29 november gepresenteerd in het gemeentehuis van Albrandswaard. Er zijn grote plannen met het jochie, zo werd duidelijk.

"Een dag waar we jaren naartoe geleefd hebben", zo omschreef Erwin de Jongh de presentatie. Hij is voorzitter  van de Stichting Rolf. Vijftien jaar geleden nam bedenker Ruud de Jong contact met hem op. Hij wilde de jeugd op een leuke manier kennis bijbrengen over de eigen omgeving.

In 2007 leidde het idee van Ruud de Jong  in Albrandswaard tot de succesvolle  musical Biggo van Duyveland. Daar had een vervolg op moeten komen, maar de economische crisis gooide roet in het eten. Er ontbreekt 180.000 euro om de musical professioneel te kunnen uitvoeren. Hoe ver de musical al is, bleek bij de presentatie. De toespraken werden afgewisseld met liedjes uit de musical over Rolf.

In plaats van een musical begon Ruud de Jong aan een serie van vijf boeken over Albrandswaard en de regio in de Middeleeuwen. Centrale figuur is het zwervertje Rolf. De eerste twee zijn nu klaar. Deel drie volgt in het voorjaar.

Schrijver Ruud de Jong is al bezig met deel vier en vijf. "Ik ben deel vier nu aan het schrijven. Dat is eigenlijk de musical die nog niet gerealiseerd kon worden. Maar misschien gebeurt dat in de toekomst." Deel vijf brengt hoofdpersoon Rolf helemaal in Dordrecht.

Er is sinds zomer 2018 ook een Rolfroute door Albrandswaard. Wie de route aflegt, krijgt onderweg informatie over de geschiedenis van het gebied. Stichting Rolf krijgt voor haar activiteiten subsidie van de Provincie Zuid-Holland.

Barendrecht

 Bij de presentatie van de boeken waren ook enkele leden van de Historische Vereniging Barendrecht aanwezig. Het is de bedoeling dat de Rolf-activiteiten worden uitgebreid naar Barendrecht. In de boeken komt het Middeleeuwse dorpje Berendrecht voor, een lang verdwenen voorloper van het moderne Barendrecht.

De Rolfroute moet naar Barendrecht worden uitgebreid. Daar wordt al aan gewerkt, maar er is in Barendrecht weinig geld voor beschikbaar. Ton Blinde van de Historische Vereniging Barendrecht hoopt dat de Barendrechtse Rolfroute komend voorjaar klaar is.

Verkooppunten

De boeken - Rolf en de schoften van Scoonderloo (1196) en Rolf en de geest van Overmaesche (1197) - zijn voor de ouder jeugd en volwassenen leuk om te lezen. De inhoud is gebaseerd op archeologische vondsten en het erfgoed van de regio. Door middel van QR-codes wordt men verbonden met Oudheidkamers en Historische Verenigingen om de kennis te verdiepen.

De boeken zijn te koop voor 12,50 euro. De opbrengst is geheel voor stichting Rolf.  De boeken  zijn onder meer te koop bij The Read Shop Barendrecht op de Middenbaan. Kijk voor meer informatie op www.musicalrolf.nl.

Meer berichten