Logo deschakelbarendrecht.nl

Column Melvin: Ok boomer

Het internet kent verschillende rages. Op het ene moment is er een bepaald filmpje dat de hele wereld over gaat, op het volgend moment een grappige foto. Meestal zijn dit vermakelijke en onbenullige dingetjes, maar soms komt er ook iets van belang voorbij. Zo is de 'me too' beweging voor een groot deel ontstaan op het internet. Sinds een aantal weken is er weer een nieuwe trend bijgekomen, de 'ok boomer' beweging.

'Ok boomer' (spreek uit: oké boemer) gaat over de jongere generatie die zich afzet tegen de generatie babyboomers. Het begon eerst een beetje als een grap: maakt een zestigplusser weer eens een ouderwetse opmerking, dan zeg je 'ok boomer' en ga je verder met je leven alsof er niets aan de hand is. Inmiddels is deze uitspraak echter symbool komen te staan voor de groeiende kloof tussen generaties.

De slogan wordt inmiddels gebruikt bij veel verschillende maatschappelijke discussies. Tegen alles wat stereotyperend is voor de oudere generatie, zeggen de jongeren 'ok boomer'. Bekijk het maar, wij doen lekker ons eigen ding. Klimaatverandering bestaat niet? Ok boomer. Abortus moet verboden worden? Ok boomer. Het wordt tijd voor een Nexit? Ok boomer. Vergeet niet dat wij zo jullie pensioenen moeten betalen.

Het is een uiting van de groeiende onrust onder de jongeren. Hebben wij straks nog wel huizen om in te wonen, een vaste baan en überhaupt wel een leefbare planeet? Terwijl de ouderen vanuit hun inmiddels afgeloste vrijstaande huizen (met dieselbak voor de deur) zeggen dat de jongeren lui zijn, maken wij ons druk om de toekomst.

Natuurlijk is het een beetje kort door de bocht om een hele generatie de schuld te geven van alle huidige problemen. Er zijn tenslotte ook zat ouderen die zich wel druk maken om het klimaat en iedereen heeft zijn eigen opvattingen. Toch heerst er onder de jongeren het gevoel dat wij nu de rotzooi van de babyboomers moeten opruimen. De welvaart stagneert, de verzorgingsstaat wankelt en het klimaat bungelt aan een zijden draadje. Het is tijd voor drastische verandering. En ben je het daar niet mee eens? Ok boomer. Wij zijn nu de baas.  

Meer berichten