Logo deschakelbarendrecht.nl

Verbieden van lachgas lijkt niet mogelijk

BARENDRECHT – Het verbieden van lachgas blijkt behoorlijk lastig. Dat ondervond CDA-raadslid Gerdien de Lange- Legujt dinsdagavond. Het CDA wil tijdens de gemeenteraadsvergadering van 17 december een motie indienen. Die werd alvast besproken tijdens de vergadering van de raadscommissie Samenleving.

Lachgas wordt de laatste tijd in het uitgaanscircuit gebruikt. Meestal in de vorm van capsules die eigenlijk zijn bedoeld voor slagroomspuiten. Het CDA wijst op de gezondheidsrisico's van het gebruik. Ook vervuilen de weggegooide capsules de openbare ruimte.

Het CDA stelt daarom voor om een verbod op het gebruik van lachgas op te nemen in de evementenvergunning. Ook zou er in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een verbod moeten komen op het bezit van lachgas op de openbare weg. Natuurlijk met een uitzondering voor professioneel gebruik. Een verbod van het gebruik van lachgas in de horeca kan, door dat op te nemen in het horecaconvenant.

Het CDA krijgt maar weinig steun voor de motie, zo bleek dinsdag. EVB en VVD vinden de vrije keuze van mensen belangrijk. Jacinta Floor (VVD): "Je kunt niet alles verbieden waar gevaar aan zit." Arie Kooyman (GL) vindt de CDA-motie 'symboolpolitiek'.

Alle fracties betwijfelen of het idee van het CDA wel juridisch haalbaar is. Suzanne Kok (PvdA) wijst erop dat de slagroomspuit onder de Voedsel- en Warenwet valt. "En afval op straat gooien is al verboden", merkte Jacinta Floor op.

Alleen de fractie van SGP/CU heeft sympathie voor de motie van het CDA. Maar Martijn van Meppelen Scheppink weet als jurist hoe moeilijk een verbod is. Hij voelt wel wat voor de suggestie van burgemeester Jan van Belzen.
Volgend jaar wordt in Barendrecht de APV bijgewerkt. Dat gebeurt elke vier jaar, om in te spelen op veranderingen in de samenleving. Dat zou een mooi moment zijn om te kijken of er dan iets gedaan kan worden tegen de overlast door lachgas. Volgens de burgemeester is bij het aanpassen van de APV zorgvuldigheid belangrijker dan snelheid.

Meer berichten