Logo deschakelbarendrecht.nl
Bij het station moeten camera's worden vervangen.
Bij het station moeten camera's worden vervangen.

Nieuwe Barendrechtse camera's moeten kentekens herkennen

BARENDRECHT – Er wordt gewerkt aan een bestelling  van een aantal camera's om de veiligheid in Barendrecht te vergroten. Daaronder twee camera's voor het herkennen van kentekens. Dit vertelde burgemeester Jan van Belzen dinsdag tijdens een vergadering van de raadscommissie Samenleving.

Het gaat bij de bestelling om de  vervanging van de mobiele camera, die versleten is. Ook de camera's bij het NS-station moeten vervangen worden.
De gemeenteraad wil graag ANPR-camera's, die kentekens van auto's registreren. Er zou er één moeten komen bij de IJsselmondse Knoop en één op de Kilweg. Dan zijn de meeste voertuigen die het dorp in- en uitgaan in beeld. Het gaat om vaste camera's waarvoor kabels gelegd moeten worden. Ze gaan 'een paar ton' kosten.
Tenslotte wil de burgemeester camera's bij de fietspaden tussen Rotterdam-Zuid en Barendrecht.
Volgend jaar gaat er een brief naar de gemeenteraad waarin staat hoeveel geld er nodig is. Als de raad dat beschikbaar stelt voor de begroting van 2021, volgt een aanbesteding.

De komst van ANPR-camera's is een wens van de gemeenteraad. Er is echter nog geen geld voor gereserveerd op de begroting. Gemeenteraadslid Arie Kooyman (GroenLinks) vroeg de burgemeester om bij de toenemende inzet van camera's wel op de privacy te letten. Volgens Van Belzen is daar oog voor. Hij wees erop dat de beelden zo moeten zijn gemaakt, dat het Openbaar Ministerie ze kan gebruiken.

De inzet van ANPR-camera's kan het leven van criminelen een stuk moeilijker maken, vertelde de burgemeester. "We weten de kentekens en we kunnen ze traceren als we weten welke misdaden ze hebben begaan."

De nieuwe camera's kwamen aan de orde bij de bespreking van het Integraal Veiligheidsbeleid 2020 – 2024. Alle partijen maken zich zorgen over het beperkte aantal politiemensen.

Meer berichten