(illustratie: Arend van Dam)
(illustratie: Arend van Dam)

Wmo-raad bezorgd om verward gedrag

Algemeen

BARENDRECHT - Wmo-raad Barendrecht vindt dat de gemeente erg laat is met een actieplan om goed om te gaan met mensen die (tijdelijk) de grip op hun leven verliezen. Sommige punten moeten volgens de adviesraad beter.
Op 1 januari aanstaande treden nieuwe wetten in werking, die de gemeente een grotere verantwoordelijkheid voor mensen met verward gedrag geeft. Dan moet ook het actieplan operationeel zijn. Maar volgens de Wmo-raad is de gemeente er nog niet klaar voor. Voorzitter Arend Wesdijk: "De wet verplicht de gemeente bijvoorbeeld om een meldpunt in te richten waar inwoners 24/7 terecht kunnen als zij zich zorgen maken om een buurtbewoner of naaste. Maar volgens het plan kan dat straks alleen tijdens kantooruren of met een mailtje. Feitelijk betekent het gewoon dat mensen hiervoor 112 blijven bellen en zo is de wet niet bedoeld," aldus Wesdijk.

Al in 2016 was bekend dat deze wetten eraan kwamen. Vanuit het Lokaal Zorg Netwerk in Barendrecht werd toen al opgeroepen om een speciaal plan voor mensen met verward gedrag te maken. In 2017 werd door het toenmalige college juist een meldpunt afgeschaft. Wesdijk: "Als toen slimmer geacteerd was, lag de gemeente nu gewoon op schema."

Het volledige advies is te vinden op www.wmo-raadbarendrecht.nl.

Advertenties uit de krant