Afbeelding

Column Florian:Toekomstmuziek

Algemeen Florian

Al in de vorige eeuw werd het lot van kranten voorspeld: de televisie neemt de krant over. Niemand zou meer een krant gaan lezen. Idem dito voor de computer; het scherm vervangt papier en dus wil niemand meer die zogenaamd 'veel te grote' krant hebben. Bij noodtoestanden worden op grote nieuwswebsites meteen liveblogs opgetuigd om van minuut tot minuut te volgen wat er gebeurt. Dat kan uiteraard in een krant niet. Is het lot dan nu echt definitief bepaald voor de krant? Volgens mij niet!

's Morgens een kop koffie met de geur van krantpapier in je neus; niks klinkt er ontspannender toch? Sommige mensen likken er letterlijk hun vingers bij af. Handig om de bladzijde om te slaan…

Het nadeel van het online volgen van nieuws is dat je alleen het nieuws ontvangt wat zogenaamd alleen voor jou relevant is. Volg je politiek actief, dan zul je voornamelijk dat nieuwsartikelen over Den Haag tegenkomen in je tijdlijn. Handig, maar ben je dan ook van andere dingen op de hoogte? Het is een heel karwei om een volledige krant van voor naar achter (of andersom) door te spitten, maar je bent dan wel volledig op de hoogte van alle soorten van nieuws.

Nu hebben we het over de krant, maar hoe zit dat dan met de radio? Zit daar nog toekomstmuziek in? Laatst hoorde ik Frits Spits (programmamaker op de radio) in een radio-interview zeggen dat het wel goed zit met de radio. Net als bij de krant zijn er allemaal doemscenario's voorspeld die niet zijn uitgekomen. Hij beargumenteerde dat radio aantrekkelijk blijft, omdat 'het een grote verrassingsdoos is. Je weet niet wat er komt.'

Zelf maak ik samen met collega's het Exxact Jongerencafé. Fantastisch om te doen! Zoals Frits Spits het zei: 'Het is alsof je cadeautjes inpakt voor de uitzending en deze dan tijdens de uitzending een voor een uitpakt voor de luisteraar.' Zo voelt het ook echt.

Haal die 'ouderwetse' antenneradio maar weer van zolder en leg die tablet maar weg. Er zit nog genoeg 'toekomstmuziek' in zowel krant als radio.

Advertenties uit de krant