Column Arco: schat uit de oorlog
Logo deschakelbarendrecht.nl

Column Arco: schat uit de oorlog

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Het moet ergens in de jaren zeventig geweest zijn. Mijn vader beklom de wankele trap naar het zoldertje van opa en oma. Op zoek naar alle spullen uit de oorlog die hij er na de Bevrijding in 1945 had opgeslagen. Het moest een schat zijn met helmen van alle strijdende partijen, petten en uniformstukken. Ik vroeg me af hoe we dan mee konden nemen, in de bus vanuit Honselersdijk terug naar huis.
Het werd een teleurstellende middag. De 'schat' bleek ergens tussen 1945 en de jaren zeventig door mijn grootouders bij het vuil gezet te zijn. In een hoekje van zolder lagen nog twee dingen: een Duits blik met een gasmasker en een Nederlandse helm. De schamele buit ging mee naar huis en kreeg een plekje op mijn kamer.

Ik heb de helm en het gasmasker nog steeds. Ze vormen mijn privé oorlogsmuseumpje en zijn door mijn kinderen gebruikt voor spreekbeurten. De Nederlandse helm blijkt van een zeldzaam type te zijn. Een verzamelaar heeft er geld voor over, maar hij is natuurlijk niet te koop. Misschien ben ik sentimenteel, maar ik zie het als een tastbaar stukje Tweede Wereldoorlog.

De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat ik niet de enige ben die iets tastbaars uit de oorlog in de kast heeft liggen. Mijn overleden schoonouders en mijn opa bleken hun persoonsbewijs bewaard te hebben. Die identiteitskaart was voor de bezetter een dodelijk wapen bij het opsporen van joden, onderduikers en verzetsstrijders. Zoiets gooi je natuurlijk niet weg.
Zouden de meeste families thuis een stukje van de Tweede Wereldoorlog in de la hebben liggen? Een bonkaart, een persoonsbewijs of een kogel? Het komt nog steeds voor dat er na het overlijden van oude mensen in de linnenkast een pistool wordt gevonden. Gebruikt in het verzet en nooit ingeleverd. Want je weet maar nooit…

Voor De Schakel ben ik op zoek naar mensen die zo'n voorwerp thuis hebben liggen. Groot of klein, maakt niet uit. Als het maar echt uit 40 – 45 is. Wat is het voor iets en wat is er over te vertellen?
Wil je een voorwerp laten zien, neem dan contact op via arco@baruitgeverij.nl.
 Ik kom zelfs langs als je een pistool in de linnenkast hebt liggen. Maar dan gaan we na het maken van de foto wel samen naar het politiebureau. Afgesproken?

Meer berichten