Logo deschakelbarendrecht.nl
Renate Suurmond (links) en Wendie Borsje.
Renate Suurmond (links) en Wendie Borsje. (Foto: )

Suurmond en Partners bestaat 20 jaar

REGIO - Deze maand bestaat Suurmond en Partners Uitvaartbegeleiding 20 jaar. Een reden om Renate Suurmond een aantal vragen te stellen.

Wat is er veranderd in de wereld van uitvaarten in 20 jaar?

"Toen ik 20 jaar geleden in dit vak begon en wij als vrouwen onze eerste uitvaart hadden was dit nog een opmerkelijk fenomeen. De toenmalige uitvaartondernemers waren bijna allemaal mannen. Gaandeweg merkte ik dat er grote behoefte bleek te zijn aan een meer vrouwelijke input. Een luisterend oor en oog voor detail in plaats van de traditionele gang van zaken.
Verder merk je duidelijk dat mensen beter op de hoogte zijn van de keuzes die zij kunnen maken. Ik denk bijvoorbeeld aan de rouwkaarten die nu vaak een eigen foto of afbeelding voorop hebben. Waar het vroeger nog taboe was om te fotograferen op een uitvaart, is dit nu redelijk gewoon. Ook het kijken naar foto's en zo een leven herinneren is veel gebruikelijker tijdens een afscheidsbijeenkomst.
Praten over doodgaan is maatschappelijk gezien iets wat nu veel meer gebeurt dan vroeger. Ik vind dit een goede ontwikkeling. Het resulteert in het gegeven dat wij niet zelden samen met iemand alle wensen in kaart brengen voor een aanstaand overlijden, in de vorm van een voorbespreking. De nadruk ligt meer op het persoonlijke karakter. Tot in de keuze van de consumpties kijkt men meer naar wie was die mens en waar hield ze van. Dan nemen we een Jan Hagel koekje bij de koffie, omdat je dat altijd bij oma kreeg. Daarnaast is er gelukkig steeds meer aandacht voor kinderen in een rouwproces. Dit hebben wij altijd gestimuleerd. Door kinderen actief te betrekken tijdens het afscheid zal het verwerken en het omgaan met gemis voor hen beter verlopen."

Wat is er in uw onderneming niet veranderd?

"De visie, zoals we zijn begonnen. Altijd met hart en ziel. Tijd nemen voor het verhaal, de mensen aan de hand nemen indien gewenst, uitleggen wat mogelijk is maar luisteren naar wat men verlangt. Suurmond en Partners heeft altijd open gestaan voor diverse overtuigingen en visies omtrent het afscheid nemen van een dierbare."

Hoe ziet de samenstelling van uw onderneming er nu uit?

"Ik werk sinds 2010 met Wendie Borsje. Samen runnen wij het bedrijf. Daarnaast maken wij gebruik van twee vrouwen die bijspringen indien nodig en die dezelfde visie uitdragen. Een ander gezicht, maar hetzelfde gevoel, dat is wat we nastreven.Terugkijkend op deze 20 jaar ervaring in deze branche ben ik dankbaar en trots op alles wat we hebben mogen betekenen voor nabestaanden en in het in ons gestelde vertrouwen."
Voor meer informatie:
www.suurmond-partners.nl

Meer berichten