Afbeelding

Column Florian: Oké boomer

Algemeen Florian

Boomer (zeg boemer). Het woord van het jaar 2019. Een persoon met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen. Het is jongerentaal en vloog massaal de wereld over toen een parlementslid in Nieuw-Zeeland een collega pareerde met de woorden "Oké, boomer".

Het begint ondertussen een traditie te worden; richting december en januari een column over het woord van het jaar. Terwijl ik dat zeg, schiet door me heen dat ik zelf dan wel redelijk in de buurt van een boomer kom.
Ouderwets? Mwa… dat denk ik niet. Ik lees dan misschien de krant nog en werk bij een radiostation, maar is dat dan direct ouderwets? Redelijk conservatief durf ik mezelf wél te noemen. In de zin van: het houden van tradities en behoudend zijn. Tegen vooruitgang? Nee, dat niet per se, maar wel tegen het motto 'zonder verandering geen vooruitgang'.
Soms lijkt het wel of dingen moeten veranderen, niet omdat het dan beter wordt, maar gewoon om het veranderen zelf. In diezelfde lijst met genomineerde woorden van 2019 staat daar een typisch voorbeeld van: 'verthuizen'. Hiermee wordt bedoeld dat je je huis opnieuw inricht als alternatief voor verhuizen. Of neem als voorbeeld het woord (ook op de nominatielijst) 'diversiteitsverlof'; werkverlof op een zelfgekozen (religieuze) feestdag. Ja excuus, maar ik ben dan zeker te conservatief om daar het nut van in te zien?!

Als ik nog een keer goed kijk naar de definitie van het woord boomer, blijkt er ook nog te staan 'met name een persoon van gevorderde leeftijd'. Daar zit je dan als zogenaamde boomer. Of is het dus eigenlijk niet denkbaar dat je als jongere conservatief bent? Moet je als aanstormende generatie altijd voor verandering zijn en meegaan met alle ontwikkelingen die er in de wereld aan de gang zijn?

O ja, de verengelsing van de Nederlandse taal; ook zo'n verandering. Het lijkt wel paradoxaal: het woord voor een conservatief persoon in Nederland heeft een Engelse aanduiding…'boomer'.

Het is dus niet gelukt om een Barendrechts nieuw woord op de lijst met nominaties te krijgen. Nou ja, komend jaar nog maar een keer proberen. Hoe gaat dat gezegde ook alweer? O ja, 'de aanhouder wint'. Zeker ook een conservatief?!

Advertenties uit de krant