Logo deschakelbarendrecht.nl
The Choir Company in de Dorpskerk.
The Choir Company in de Dorpskerk.

Feest in de Dorpskerk

BARENDRECHT - In de Dorpskerk werd zondag 12 januari de hele dag feest gevierd. Van een bijzondere kerkdienst 's ochtends tot een concert 's avonds stond alles in het teken van de vorming van de Protestantse wijkgemeente Dorpskerk.
Na het sluiten van de Triomfatorkerk vond de gereformeerde wijkgemeente Zuid-Oost onderdak bij de hervormde wijkgemeente Dorpskerk. De samenwerking tussen de twee groepen verliep zo goed, dat besloten werd om ze te verenigen tot de Protestantse wijkgemeente Dorpskerk.
"Een kerkscheuring van 134 jaar geleden wordt hiermee gerepareerd", sprak voorzitter Aad van der Wel tijdens de ochtenddienst in de Dorpskerk. In verband met de fusie werd de kerkdienst onder meer bijgewoond door burgemeester Jan van Belzen en classispredikant Gerrit van Meijeren.
's Middags was er een feestmaaltijd voor vijftig vaste bezoekers van Eetgroep d'Ontmoeting, de Dorpskerkherberg, de CreaClub en de Snuffelmarkt.
In de kerkzaal lag 's middags de vloer vol met kussens. Daarop namen de bezoekers van de kinderkerk plaats. Ze konden kijken naar een voorstelling van poppenspeler Matthijs Vlaardingerbroek.
De dag werd afgesloten met een concert voor de vaste vrijwilligers van de kerk. "We hebben 2100 leden en daarvan zijn er 250 vrijwilliger. Daar zijn we trots op", sprak Aad van der Wel voor aanvang van het concert.
De vrijwilligers konden genieten van een optreden van The Choir Company. Met koor, band en solisten werd muziek van Tom Parkers' New London Chorale uitgevoerd. In het koor zong onder meer Levien de Kam. Hij was eind december één van de organisatoren van de Top 2000 kerkdienst.
Aan het eind van de avond wees kerkrentmeester Simon Hoek op het naderende 510-jarig bestaan van de Dorpskerk, over twee jaar. "Het jaar 2022 komt eraan. Daar gaan we weer een feestje van maken. En feesten kunnen we in deze gemeente."

Klok

Precies op tijd voor de 'verenigingszondag' op 12 januari, is de luidklok weer opgehangen in de toren. De klokkenstoel is hersteld en vrijdag 10 januari werd de klok weer opgehangen. Hij hangt nu aan een horizontale as, wat ook het geval was tussen 1759 en 1962. "Bij het proefluiden werd duidelijk dat, zoals door de deskundigen al was voorspeld, de klok een veel mooier en voller geluid zou krijgen. Zeker niet een harder geluid, maar een veel voller geluid", legt kerkrentmeester Simon Hoek uit.
De klok kan nu weer met de hand worden geluid voor kerkdiensten. Omwonenden moeten het slaan op de hele en halve uren nog even missen. Dat kan weer als het uurwerk is gerestaureerd. Wellicht is dat in februari klaar.

Meer berichten