Logo deschakelbarendrecht.nl

CDA wil onderzoek naar Knarrenhof

BARENDRECHT – Het CDA wil dat de gemeente onderzoekt of er in de omgeving van het station plaats is voor de woonvorm Knarrenhof. Fractievoorzitter Johan Lengkeek heeft een motie opgesteld, die dinsdag werd voorgelegd aan de raadscommissie Ruimte.

De Knarrenhof is een woonvorm voor senioren met een gemeenschappelijke tuin. De bewoners wonen zelfstandig, maar (zoals in een hofje) letten wel op elkaar. In Zwolle is al een Knarrenhof gebouwd. In zeven andere gemeenten wordt naar verwachting binnen twee jaar gestart met de bouw. De overheid staat borg voor 90 procent van de benodigde lening.
Lengkeek kreeg steun van voorzitter Cees Buijs van de ouderenbond KBO. Hij sprak ook namens de PCOB en het diakonaal platform van de Barendrechtse kerken. "Het concept is heel erg leuk", zei Buijs. Hij vroeg ook aandacht voor ouderen die toe zijn aan beschut wonen. "Waar er vroeger verzorgingshuizen voor hadden, die er niet meer zijn."

De collegepartijen hadden sympathie voor de motie, maar ook vragen. Manpreet Chan (PvdA) wil ook graag de woonvorm in het onderzoek bettekken, waarbij studenten tussen de ouderen wonen. Ada Dekker (GL) en Tjimmie Klos (SGP/CU) vroegen zich af of er in Barendrecht wel ruimte is om een 'hofje' te bouwen. Leendert Mijders (SGP/CU) merkte op dat je in plaats daarvan ook meer appartementen kan bouwen.
Cicilia Rijsdijk (EVB) wil een breder onderzoek en een visie op de behoeften van ouderen. "Nu is er de Knarrenhof. Volgende week staat er weer iemand anders met een ander concept."
Wethouder Peter Luijendijk (ook CDA) is bereid om de motie uit te voeren en onderzoek te doen of het binnen de Stationstuinen past. Dan moet er later ook een groep ouderen gevonden worden die de Knarrenhof gaat uitvoeren.

Johan Lengkeek past wellicht de tekst van de motie iets aan, om tegemoet te komen aan de bewaren van de andere partijen. Tijdens de raadsvergadering van 28 januari moet blijken of dat voldoende is om een meerderheid achter de motie te krijgen.

Meer berichten