Logo deschakelbarendrecht.nl
Melvin

Column Melvin: The Roaring Twenties

Het is vandaag alweer de tweede dag van 2020. De start van een nieuw jaar én een nieuw decennium. In de vorige eeuw hebben de jaren twintig heel wat losgemaakt, wat resulteerde in de bijnaam "roaring twenties", oftewel roerige jaren twintig. Op het gebied van economie, kunst, mode en politiek ging het helemaal los. De vraag is alleen of wij, meer dan honderd jaar later, ook weer een rumoerig decennium tegemoet gaan.

Veel mensen zullen de jaren twintig waarschijnlijk wel kennen uit de film "The Great Gatsby". De Amerikaanse economie draaide overuren en het geld stroomde de spuigaten uit, wat in de film uitbundig te zien is. Na de Eerste Wereldoorlog had het optimisme de overhand gekregen, waardoor iedereen volop genoot van het leven. Iets later dan in Amerika kwam de feeststemming in Europa ook op gang. Het kon niet meer misgaan.

Terwijl de beurzen op recordhoogten stonden, nam de politieke onrust wel gestaag toe. Europa was nog niet hersteld van de oorlog en de vorming van veel nieuwe democratieën leidde tot onrust. De bevolking had het gehad met de oorlogvoerende elite en wilde de touwtjes weer stevig in handen krijgen. Het nationaalsocialisme stak overal in de wereld de kop op.

De politieke onrust kreeg ook langzaam vat op de economie. Na het hoogtepunt van de uitbundigheid in 1923 werd de groei minder, al ging het uitgeven van geld nog wel even door. Maar, aan alles komt een einde, en de beurscrash van 1929 maakte in een klap korte metten met al het feesten. Een decennium van groeiende welvaart en polarisatie kwamen samen in een van de grootste economische crisissen ooit. In de jaren dertig was het wel over met de vreugde.

Hoewel er veel verschillen tussen nu en toen zitten, is het toch grappig om de overeenkomsten te zien. De geschiedenis herhaalt zichzelf, wordt vaak gezegd. Ook nu leven we in een periode van economische voorspoed. De westerse wereld is rijker dan ooit en de beurzen staan weer op recordhoogtes. Maar ook nu is niet alles wat blinkt goud. De politiek is verdeeld en nieuwe populistische bewegingen krijgen steeds vaker de overmacht. Niemand weet wat de toekomst brengt, maar ik maak me op weer roerige jaren twintig.

Meer berichten