Logo deschakelbarendrecht.nl
Melvin

Column Melvin: Koninklijk drama

Aan de overkant van het Kanaal is het al een tijdje 'breaking news', de hertog en hertogin van Sussex doen een stapje terug uit de spotlight. Hoewel ik vind dat ze groot gelijk hebben, bracht het veel onrust teweeg bij de Britten. Het is altijd weer grappig om te zien hoe het eraan toegaat in het land van de Brexit.

Het is sowieso wel eens interessant om af en toe naar het Britse koningshuis te kijken. Waar het bij ons volstrekt normaal is om de koning een hand te geven, is het in Engeland 'not done' om de koningin ook maar aan te raken. Op Buckingham Palace gaat alles volgens protocollen en regels. Je buigt voor de koningin, spreekt haar met de correcte titels aan en keert haar nooit de rug toe. Toch wel heel anders dan 'Hey, Willem!' schreeuwen op Koningsdag.

Daarnaast leven de Britse royals ook in een glazen huis. Ze worden continue opgejaagd door de pers, terwijl er hier een strikte mediacode is. Geen wonder dus dat Harry en Meghan nu besluiten om zich terug te trekken uit dit circus. Helaas voor hun zit er wel nog een ander groot verschil tussen het Nederlandse en Britse koningshuis, de koninklijke familie is daar verheven tot goddelijkheid. De royals zijn eigendom van het volk en de nationale trots. Daar kan je niet zomaar afstand van nemen. En dus is het hele land in rep en roer.

Waarschijnlijk hadden de hertog en hertogin zich een leven voorgesteld zoals onze koningin dat heeft. Af en toe bezoekjes brengen aan liefdadigheidsinstellingen, maar daarnaast ook een eigen carrière hebben. Net zoals Maxima VN-ambassadeur is. De pers wordt buiten de deur gehouden, maar ze leveren toch een maatschappelijke bijdrage. Helaas hielden tradities en protocollen ze tegen, met als gevolg dat ze hun koninklijke titels kwijtraken en een deel van het geld dat ze ontvangen hebben terug moeten betalen.

De Britse koninklijke familie is wat mij betreft nu de leukste twee mensen kwijt, met dank aan de Britten zelf. Het vertrek van Harry en Meghan heeft nu al de naam 'Megxit' gekregen, naar de Brexit. Het is ook altijd wat, in Groot-Brittannië.

Meer berichten