Logo deschakelbarendrecht.nl
Melvin

Column Melvin: Huizentekort

Het is de laatste paar maanden al regelmatig in het nieuws: in Nederland is er sprake van een krapte op de huizenmarkt, ofwel een huizentekort. Als een gevolg hiervan stijgen de huizenprijzen in het land al een tijdje, waardoor het voor veel mensen steeds moeilijker wordt om een betaalbaar huis te vinden. Vooral voor de jongeren is dit een groeiend probleem.

In de meest gewilde plekken van Nederland zijn de huizenprijzen al helemaal explosief gestegen. Zo staan er rijtjeshuizen in Amsterdam te koop voor meer dan één miljoen en kleine appartement voor ongeveer acht ton. Voor de gemiddelde Nederlander natuurlijk onbetaalbaar. Een oplossing voor het probleem is door meer huizen te gaan bouwen. Helaas is dat in ons kleine en dichtbevolkte landje niet heel makkelijk. Door de aanhoudende stikstofcrisis en een tekort in de bouwsector stapelen de problemen zich op en komen er niet genoeg huizen bij om de prijzen te drukken.

Wat wel opvalt is dat er in Barendrecht volop gebouwd wordt. Bij het Kruispunt, langs de Binnenlandse baan en in de Vrouwenpolder, overal worden huizen en appartementen neergezet. Wat wel jammer is, is dat al deze huizen ook voor een aanzienlijke prijs worden verkocht. Op de plek waar eerst de Rabobank stond verrijst een appartementencomplex waarvan de appartementen meer dan 450.000 euro gaan kosten. Ook de andere gebouwen die op dit moment worden neergezet vallen niet bepaald in de categorie "starterswoning".

Voor jongeren is dat natuurlijk heel jammer, want met een gebrek aan betaalbare huizen zullen velen van hun weg moeten gaan uit Barendrecht. Daarnaast is deze groep sowieso het zwaarst getroffen, want door de invoering van het leenstelsel krijgen veel jongeren sinds kort een lagere hypotheek.

Het is in de Nederlandse geschiedenis wel vaker voorgekomen dat er een huizentekort was, dus als het goed is moet ook voor dit probleem een oplossing te vinden zijn. Misschien kan er een begin gemaakt worden met het bouwen van minder dure huizen, dan zullen de problemen in ieder geval voor een gedeelte al opgelost zijn!   

Meer berichten